Ministar Branko Ružić, za portal Biznis.rs o mogućnostima koje daje Eureka projekat

Država spremna da finansira put od ideje do proizvoda i sa 50.000 evra

InovacijeIntervjuIzdvajamoPreduzetnikU fokusuVesti

28.4.2021 08:01 Autor: Gordana Bulatović 1

Država spremna da finansira put od ideje do proizvoda i sa 50.000 evra Država spremna da finansira put od ideje do proizvoda i sa 50.000 evra
Kako bi kompanije, naučni instituti, ali i fakulteti razvili svoje ideje u tržišno orijentisane proizvode, deo sredstava za te namene mogu da obezbede preko... Država spremna da finansira put od ideje do proizvoda i sa 50.000 evra

Kako bi kompanije, naučni instituti, ali i fakulteti razvili svoje ideje u tržišno orijentisane proizvode, deo sredstava za te namene mogu da obezbede preko Eureka projekta. Javni poziv je otvoren, a iznos po projektu može biti i do 50.000 evra, kaže za Biznis.rs Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Eureka je, podseća ministar Ružić, evropska međuvladina inicijativa, u kojoj Republika Srbija aktivno učestvuje kao punopravna članica od 2002. godine. U Eureka inicijativi učestvuju i sve države članice EU, Severna Makedonija, Izrael, Crna Gora, Norveška, Island…

„Projekti koji se finansiraju kroz Eureka inicijativu, odnose se na primenjena, industrijska, a ne na osnovna istraživanja. Njihovi rezultati moraju biti usmereni kao proces, servis ili proizvod ka tržištu“, objašnjava ministar Ružić.

Deo sredstava, dodaje on, obezbeđuje država, a ostatak je investicija od strane biznis sektora.

„Korisnik budžetskih sredstava može biti samo organizacija koja realizuje projekat, a koja je upisana u Registar naučnoistraživačke delatnosti ili Registar inovacione delatnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Kompanije, a za ovu inicijativu je ključna uloga malih i srednjih preduzeća, mogu konkurisati i u konzorcijumu sa akreditovanom naučnoistraživačkom organizacijom“, naglašava ministar Ružić.

Zahtev projekta je, ističe on, da rezultat bude vidljiv na tržištu u roku od dve godine nakon završetka projekta. Međutim, to ne znači da mora da bude u proizvodnji ili implementaciji. Vidljivost projekta se ocenjuje pre početka finansiranja.

„Tada se procenjuje da li je investicija u skladu sa osnovnim Eureka principima, odnosno da li je tržišno orijentisana. Do sada je uspešno realizovano 89 projekata. Oni su uglavnom bili iz oblasti informacionih tehnologija, njih 32, iz oblasti novih materijala – 18, medicinskih tehnologija i biotehnologija 14 i zaštite životne sredine 11 projekata. U njima je učestovovalo 14 velikih kompanija, 73 mala i srednja preduzeća, 19 instituta i 89 fakulteta. Zaključeno je da se projekti, u većem broju slučajeva, ostvaruju u konzorcijumu sa još jednom ili dve zemlje Eureka inicijative“, navodi ministar Ružić i dodaje da je do sada ostvarena saradnja sa Grčkom, Mađarskom, Nemačkom, Norveškom, Poljskom, Rumunijom, Turskom, Portugalijom, Litvanijom, Slovenijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Češkom, Bugarskom i Belgijom. U poslednjih pet godina primetan je trend saradnje sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Tagovi
SRBIJA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...