DR PETAR ĐUKIĆ ZA BIZNIS.RS

Dug put do održivog rudarstva u Srbiji

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

3.3.2021 13:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dug put do održivog rudarstva u Srbiji Dug put do održivog rudarstva u Srbiji
Srbija mora dugoročno da razvija puteve i mehanizme razvoja održivog rudarstva, kako bi adekvatno valorizovala svoje rudno bogatstvo, uz naravno očuvanje životne sredine, kaže... Dug put do održivog rudarstva u Srbiji

Srbija mora dugoročno da razvija puteve i mehanizme razvoja održivog rudarstva, kako bi adekvatno valorizovala svoje rudno bogatstvo, uz naravno očuvanje životne sredine, kaže za Biznis.rs profesor ekonomije na Tehnološko-metalurškom fakultetu dr Petar Đukić.

On ističe da se neto vrednost našeg rudnog bogatstva drugačije percipira kada se napravi računica i dođe do vrednosti onoga što ostane kada se ozbiljno radi na iskopanju rudnog bogastva iz zemlje, na oskudnom i u dobroj meri devastiranom prostoru.

Foto: Printscreen Youtube

Đukić ukazuje na problem troškova eksternalija kao što su jalovina, zagađenja vode, vazduha i zemljišta, izmeštanja ljudi i aktivnosti, kao i troškova čišćenja i rekultivacije. Ako to neko sa stane još i plati, ostaje toliko manje sredstava za obeštećenje na ime eksploatacije. Inače ne bi niko dolazio u Srbiju da ulaže u rudarstvo, kada ti uslovi, pre svega finansijski, ne bi bili povoljniji u odnosu na zemlje sa višim dohotkom.

On ističe i problem održivosti, jer sva eksploatacija sirovina iz podzemlja predstavlja korišćenje neobnovljivih resursa i pitanje mogućnosti da se oni održivo koriste. To nameće i pitanje kontinuiteta eksploatacije, odnosno kako da pri smanjenju prinosa od rudnika ne dođe do snažnog povećanja troškova i smanjenja prihoda, kao i krize zapošljavanja i lokalnog razvoja. I to se može uraditi, ali je to prilično teško ostvariti, uz odlično upravljanje planiranim razvojnim sredstvima u okviru nekakvog fonda rente, kakav danas ima, na primer, Aljaska za iskorišćenu neobnoviljivu naftu. To znači da bi veliki deo bruto dobiti, u formi razvojne rente, mogao da se ulaže u infrastrukturu, dodatnu zaštitu životne sredine, zdravlje, kao i obrazovanje.

Đukić napominje da je razvoj mehanizama održivog rudarstva mnogo lakši u bogatim zemljama, kao i u zemljama sa većom površinom i većim prirodnim resursima od Srbije (Rusija, Kanada, Brazil).

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

On smatra da u sadašnjim okolnostima rudarski biznis nema veliku perspektivu održivog i čistog razvoja Srbije, koja bi se mogla pojaviti u budućnosti kada cene sirovina, dohodak u Srbiji i standardni uslovi eksploatacije dostignu viši nivo.

Đukić naglašava da je dobro da imamo velike rezerve ruda, ali da sada nije vreme da se ide sa masovnim otvaranjem rudnika, u sadašnjim globalnim okolnostima krize zbog pandemije Covid-19, krize ulaganja, kao i podizanja ekološke svesti u svetu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...