U 15 država Evrope I Severne Amerike zabeležen je rekord u potrebi za radnom snagom

Dve trećine firmi na svetu ima problem sa pronalaženjem kadrova

AnalizaSvetU fokusuVesti

14.9.2021 07:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dve trećine firmi na svetu ima problem sa pronalaženjem kadrova Dve trećine firmi na svetu ima problem sa pronalaženjem kadrova
Istraživanje koje je obuhvatilo skoro 45.000 poslodavaca u 43 zemlje pokazalo je da je 69 odsto ispitanika prijavilo poteškoće pri pronalaženju kadrova, što je... Dve trećine firmi na svetu ima problem sa pronalaženjem kadrova

Istraživanje koje je obuhvatilo skoro 45.000 poslodavaca u 43 zemlje pokazalo je da je 69 odsto ispitanika prijavilo poteškoće pri pronalaženju kadrova, što je petnaestogodišnji maksimum, prema podacima pružaoca usluga zapošljavanja ManpowerGroup. Istovremeno, 15 država iz Evrope i Severne Amerike prednjače u namerama da zaposle nove radnike, te beleže najveće potrebe za novom radnom snagom još od 1962. godine, odnosno od početka sprovođenja redovnog godišnjeg istraživanja.

Preduzeća u svim anketiranim zemljama prijavila su veće izglede za zapošljavanje do kraja ove godine u odnosu na poslednja tri meseca 2020. godine, prenosi Bloomberg.

„Stalni nedostatak traženih talenata znači da mnoga preduzeća daju prioritet zadržavanju i obuci radnika sa veštinama koje su im potrebne za uspeh dok se ekonomski oporavak nastavlja“, rekao je Jonas Prising, izvršni direktor ManpowerGroup.

Oko 40 procenata ispitanika reklo je da nudi obuku i razvoj veština kako bi privuklo i zadržalo talente. Sličan udeo prijavio je fleksibilne radne rasporede. Skoro trećina je povećala plate. Drugi su ponudili potpisivanje bonusa i više vremena za odmor.

Podsticaji se razlikuju po delatnostima, s tim da kompanije koje se bave finansijskim uslugama zaposlenima pre nude obuku i razvoj, i fleksibilne lokacije rada, dok su proizvođači skloniji povećanju plata ili fleksibilnim radnim rasporedima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...