DVOCIFREN PAD RAZMENE ROBE U EVROPSKOJ UNIJI Izvoz manji za 11,3 odsto, uvoz za 13 procenata

EUVesti

17.12.2020 12:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

DVOCIFREN PAD RAZMENE ROBE U EVROPSKOJ UNIJI Izvoz manji za 11,3 odsto, uvoz za 13 procenata DVOCIFREN PAD RAZMENE ROBE U EVROPSKOJ UNIJI Izvoz manji za 11,3 odsto, uvoz za 13 procenata
Prema najnovijim podacima Eurostata, robni izvoz iz Evropske unije pao je u prvih deset meseci ove godine za 11,3 odsto u poređenju sa istim... DVOCIFREN PAD RAZMENE ROBE U EVROPSKOJ UNIJI Izvoz manji za 11,3 odsto, uvoz za 13 procenata

Prema najnovijim podacima Eurostata, robni izvoz iz Evropske unije pao je u prvih deset meseci ove godine za 11,3 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok je gotovo isti pad zabeležila i Evrozona.

U istom periodu, uvoz robe u EU smanjen je za 13 odsto, dok je u Evrozoni zabeležen pad od 12,4 odsto.

Kako se navodi, taj pad je posledica oštrog pada domaće i inostrane tražnje zbog pandemije korona virusa.

spoljnotrgovinska razmena kamionima
Foto: Pixabay.com

U prvih deset meseci ove godine najveći pad je zabeležen kod uvoza i izvoza energenata i to za skoro 40 odsto, a zatim sledi uvoz i izvoz mašina i vozila sa padom od 15,4 odnosno za 10,5 odsto.

Evropska unija (EU) je u prvih deset meseci ove godine ostvarila suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa svetom u iznosu od 162,2 milijarde evra, u poređenju sa 151,4 milijarde evra u istom periodu prošle godine. Suficit u Evrozoni iznosio je 180,1 milijardu evra, za oko dve milijarde evra više u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u izveštaju Eurostata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...