DŽORDŽ SOROS VIDI SAMO JEDAN IZLAZ IZ KRIZE Rešenje su trajne obveznice

Vesti

20.1.2021 16:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

DŽORDŽ SOROS VIDI SAMO JEDAN IZLAZ IZ KRIZE Rešenje su trajne obveznice DŽORDŽ SOROS VIDI SAMO JEDAN IZLAZ IZ KRIZE Rešenje su trajne obveznice
Ovo nisu normalna vremena, jer je pandemija stvorila vanrednu situaciju koju vlasti nisu uspele da stave pod kontrolu dovoljno brzo da bi se izbegao... DŽORDŽ SOROS VIDI SAMO JEDAN IZLAZ IZ KRIZE Rešenje su trajne obveznice

Ovo nisu normalna vremena, jer je pandemija stvorila vanrednu situaciju koju vlasti nisu uspele da stave pod kontrolu dovoljno brzo da bi se izbegao globalni ekonomski šok. Virus je napravio ekonomsku pustoš, goru od finansijske krize 2008. godine, a u roku od godinu dana biće dostupno više vakcina, naveo je milijarder Džordž Soros u autorskom tekstu za britanski Independent.

Prema njegovim rečima, nova zaraznija varijanta Covid-19 stvorila je novu hitnu situaciju, pa je posavetovao sve zemlje koje to mogu, da izdaju perpetualne (trajne) obveznice kako bi pokrile troškove borbe protiv širenja zaraze korona virusa. On je kao glavne kandidate za to pomenuo Veliku Britaniju i Austriju, Dansku, Finsku, Holandiju i Švedsku, takozvane „štedljive“ države Evropske unije.

Soros je ocenio da odgovor Evrope na krizu „nažalost nije uspeo“, a da se razlozi za to mogu pripisati složenom odnosu između centralnih institucija u Briselu i država članica EU. „Dugo sam zagovarao trajne obveznice. To su obveznice koje se nikada ne moraju otplaćivati, treba samo platiti godišnje kamate. Nekima ovo može zvučati kao radikalna ideja, ali perpetualne obveznice koriste se vekovima“, naveo je Soros u autorskom tekstu pod naslovom: „Ekonomska kriza gora je od one 2008. godine, postoji samo jedan izlaz“.

Perpetualne obveznice se izdaju bez roka dospeća, sa neograničenom važnošću, a vlasnicima donose stalni godišnji prihod. „Velika je razlika između trajnih obveznica koje su izdale vlade direktno i trajnog duga stvorenog zaobilaznim putem. Ako evropske vlasti izdaju trajne obveznice, zauvek će „zaključati“ niske kamatne stope, ali ako umesto toga izdaju nove obične obveznice kako bi dopunile zalihe Evropske centralne banke koje dospevaju, možda će morati da plati veće kamate“, zaključio je Soros.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...