velika zavisnost o ruskom gasu ostaje glavni problem domaće privrede

EBRD i dalje veruje da će Srbija ostvariti ekonomski rast od 3,3 odsto u ovoj godini

EURegionSrbijaU fokusuVesti

10.5.2022 11:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

EBRD i dalje veruje da će Srbija ostvariti ekonomski rast od 3,3 odsto u ovoj godini EBRD i dalje veruje da će Srbija ostvariti ekonomski rast od 3,3 odsto u ovoj godini
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa veće usporavanje privrede i inflatorne pritiske u svim regionima koje obuhvata kao rezultat rata u Ukrajini.... EBRD i dalje veruje da će Srbija ostvariti ekonomski rast od 3,3 odsto u ovoj godini

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa veće usporavanje privrede i inflatorne pritiske u svim regionima koje obuhvata kao rezultat rata u Ukrajini. Novo istraživanje EBRD takođe sugeriše da će se ukrajinska ekonomija smanjiti čak i više nego što je bilo predviđeno ranije tokom sukoba.

Prema najnovijem izveštaju EBRD o regionalnim ekonomskim izgledima, objavljenom danas, očekuje se da će proizvodnja u njenim regionima ove godine porasti za 1,1 odsto ukupno. Ali ovo iznosi reviziju od 0,6 procentnih poena naniže u poređenju sa prognozama objavljenim krajem marta.

Rast u regionima će se oporaviti na 4,7 odsto 2023. godine, ali to i dalje odražava još jednu reviziju naniže – od 0,3 procentna poena – u odnosu na prvobitni izveštaj.

Prognoza ukrajinske privrede za 2022. godinu sada govori o -30 odsto, dok je martovska projekcija pominjala -20 odsto.

Posledice po zemlje Balkana

Sve prognoze za ovu i narednu godinu podložne su velikim negativnim rizicima u slučaju da se rat proširi ili da se tok izvoza gasa ili drugih roba iz Rusije još više ograniči, navodi se u izveštaju EBRD.

Ukoliko bi se snabdevanje gasom dodatno poremetilo, na primer, proizvodnja po glavi stanovnika u regionima EBRD u 2022. godini mogla bi biti 2,3 procenta niža od osnovnog scenarija i dva procenta niža 2023. godine.

Mnoge ekonomije u velikoj meri zavise od gasa u svom energetskom miksu, dok se neke privrede na Kavkazu i južnom i istočnom Mediteranu u velikoj meri oslanjaju na uvoz pšenice i istorijski su pšenicu nabavljale i iz Rusije i iz Ukrajine.

Za razliku od baltičkog ili kavkaskog regiona, kojima preti značajan pad, što se tiče zemalja Zapadnog Balkana, nove revizije prognoza govore uglavnom o stagnaciji, ali ne i usporavanju rasta.

EBRD za Srbiju ne očekuje promenu nadole, već zadržava svoju raniju prognozu rasta na oko 3,3 odsto BDP-a tokom 2022. godine. Jediji viši ekonomski rast očekuje se ove godine u Crnoj Gori, od 3,7 odsto.

U odeljku posvećenom Srbiji, ističe se da je BDP porastao prošle godine za 7,4 odsto, nadmašivši očekivanja, što odražava snažnu ekspanziju izvoza i industrije usled ekonomskog oporavka EU, koja je glavni trgovinski partner naše zemlje.

Ključni negativni rizici po rast BDP-a Srbije u ovoj godini uključuju rast inflacije, povećanu neizvesnost u vezi sa geopolitičkim kretanjima i moguće jače usporavanje rasta glavnih izvoznih tržišta Srbije u Evropi od očekivanog.

Takođe se upozorava na visoku izloženost Srbije prema Rusiji u pogledu uvoza gasa.

Ukoliko ne bude većih odstupanja i novih nenadanih kriza, EBRD za Srbiju očekuje rast privrede od oko četiti odsto u 2023. godini. 

  • SNEZANA

    10.5.2022 #1 Author

    Svi se tome nadamo,to bi nam bili odlicni rezultati.

    Odgovori

  • kaćica

    10.5.2022 #2 Author

    Daj da stvarno bude tako,jaca nam ekonomija.

    Odgovori

  • NINO

    11.5.2022 #3 Author

    Mozete i mozemo samo da se nadamo. Nadamo se poslednjih 50 godina.

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.5.2022 #4 Author

    Volela bih da sam optimista…

    Odgovori

  • MAJALG

    29.5.2022 #5 Author

    Ovo je sve nije relevantno jer imamo turbulentan period pred nama, mnogo toga moze da se promeni u narednom periodu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...