potrebna diverzifikacija dobavljača gasa

Mihajlović: Energetsku stabilnost moramo da odbranimo po cenu promene vlasništva u NIS-u

SrbijaSvetVesti

10.5.2022 09:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Mihajlović: Energetsku stabilnost moramo da odbranimo po cenu promene vlasništva u NIS-u Mihajlović: Energetsku stabilnost moramo da odbranimo po cenu promene vlasništva u NIS-u
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da Srbija mora da odbrani energetsku stabilnost, čak i po cenu da se promeni vlasništvo u... Mihajlović: Energetsku stabilnost moramo da odbranimo po cenu promene vlasništva u NIS-u

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da Srbija mora da odbrani energetsku stabilnost, čak i po cenu da se promeni vlasništvo u Naftnoj industriji Srbije (NIS).

Odgovarajući na pitanje da li država ima novca da kupi NIS ako bude morala zbog sankcija Evropske unije prema kompanijama u većinskom ruskom vlasništvu, ministarka je izjavila da postoji jako dobra saradnja između države i NIS-a i da smo svedoci i da Evropa sve više sankcioniše kompanije iz Rusije i to je realnost o kojoj svi moramo da vodimo računa.

Srbija, kako je rekla, danas ima dovoljno svih vrsta energenata, nijednog trenutka nije bilo nikakvih nestašica, a da to nimalo nije lako obezbediti, „ali da se uspeva“.

„Imamo dovoljno rezervi, ali ljudi moraju da znaju da će ovo da traje i da sve jako puno košta i građani toga treba da budu svesni, kao što moraju da budu svesni da mnogo toga neće biti isto. Nikome ništa nećemo da otimamo, ali moramo da vodimo računa o sebi“, rekla je Mihajlović za agenciju Beta.

Ona je podsetila da je bila jedna od malobrojnih protivnika prodaje NIS ruskoj kompaniji, a kao ministarka energetike zalagala se, kako je rekla, za povećanje rudne rente Gazpromneftu.

„Rat u Ukrajini promenio je svet. Promenio je, i tek će promeniti Srbiju. I ono što je za Srbiju u ovom vremenu izuzetno važno je da ima dve stvari: političku stabilnost i energetsku bezbednost. NIS je, kako je ocenila, jedna od značajnih karika energetskog lanca Srbije i taj energetski lanac moramo da sačuvamo i zato nijedna karika ne sme da bude slaba“, rekla je Mihajlović.

Na pitanje ko će voditi razgovore o dugogodišnjem ugovoru za snabdevanje gasom iz Rusije, Mihajlović je rekla da je dogovor Srbije i Rusije koji su postigli dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Vladimir Putin da Srbija i dalje dobija određene količine gasa po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, kada je cena gasa na tržištu bila nekoliko hiljada dolara, u mnogome pomogao učvršćivanju energetske bezbednosti.

„Trenutno se pregovori vode između kompanija koje potpisuju ugovor o snabdevanju gasom, a to su Srbijagas i ruski Gazprom. Ono što treba da znamo je da Srbija danas u potpunosti zavisna od gasa koji nam dolazi iz Rusije, bilo kroz Balkanski tok ili gasovodom koji ide kroz Ukrajinu preko Mađarske do nas. Jednostavno, danas nema drugog izvora odakle Srbija može da dobija gas, osim iz Rusije. 

Diverzifikacija dobavljača je od presudnog značaja za bezbednost i velika je šteta što to nismo uradili mnogo godina pre. Jedan od najvažnijih projekata danas jeste završetak gasne interkonekcije Niš – Dimitrovgrad koji će Srbiju učiniti manje zavisnom od gasa iz Rusije“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da „te činjenice moramo da budemo svesni“. Ona je rekla da će se država truditi da se gasom brže napuni skladište Banatski Dvor, ali da se razmišlja o slobodnim kapacitetima skladišta u Bugarskoj, Mađarskoj, kao i o slobodnim kapacitetima Bulgartransgasa, ali i Turskog toka, kojim se „svakako mogu dobiti još neke količine gasa“.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija od Gazproma tražiti dodatne količine gasa zbog povećanih potreba, Mihajlović je rekla da je u Srbiji prošle godine povećana potrošnja gasa, što je rezultat intenzivne gasifikacije i priključenja velikog broja novih korisnika i rasta ekonomije.

„U skladu sa tim i novi ugovor o gasu će uzeti u obzir sve ove elemente. Svakako neće biti jednostavno, jer gas je najpolitičkije oružje danas“, rekla je Mihajlović.

  • NINO

    11.5.2022 #1 Author

    Ma, vrlo dobro se zna ko dolazi na celo NIS-a, tako da necete morati mnogo da se trudite oko odbrane. Volite vi vase ljude.
    Samo se nadamo da nece narod osetiti tako snaznu odbranu.

    Odgovori

  • MAJALG

    22.5.2022 #2 Author

    Ministarka govori ovako zato sto je pro Americki orijentisana, svi znamo da je ona protiv Rusije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...