Evropska banka tokom 2021. godine investirala pola milijarde evra

EBRD nastavlja ulaganja u srpsku infrastrukturu

EUSrbijaU fokusuVesti

27.1.2022 13:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EBRD nastavlja ulaganja u srpsku infrastrukturu EBRD nastavlja ulaganja u srpsku infrastrukturu
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) tokom 2021. godine uložila je ukupno pola milijarde evra u Srbiju. Oko 40 odsto investicija bilo je... EBRD nastavlja ulaganja u srpsku infrastrukturu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) tokom 2021. godine uložila je ukupno pola milijarde evra u Srbiju. Oko 40 odsto investicija bilo je u projekte u oblasti ekološke infrastrukture, prelazak na čistije izvore energije, cirkularnu ekonomiju i energetsku efikasnost, kaže se u zvaničnom saopštenju koje prenosi Beta.

Regionalni direktor EBRD za zapadni Balkan i direktor kancelarije u Srbiji Mateo Kolandjeli (Matteo Colangeli) rekao je da prošlogodišnji rezultati dokazuju posvećenost te banke da pomogne Srbiji u tranziciji ka zelenoj ekonomiji. „Nastavljamo da radimo sa partnerima iz javnog i privatnog sektora na investicijama u održivu infrastrukturu i jačanje konkurentnosti zemlje“, kazao je on.

U sektoru infrastrukture banka je podržala veliki regionalni program upravljanja otpadom, koji ima za cilj izgradnju sanitarnih deponija i povećanje stope reciklaže u zemlji. Investirala je i u infrastrukturu za širokopojasni internet u ruralnim područjima i unapredjenje sistema za navodnjavanje u Vojvodini.

EBRD je na opštinskom nivou finansirala poboljšanje energetske efikasnosti javnih zgrada u Beogradu, kupovinu električnih autobusa u Novom Sadu i dekarbonizaciju daljinskog grejanja u Kragujevcu kroz ugradnju novih kotlova.

Većina investicija EBRD u Srbiji je bila namenjena privatnom sektoru i prvenstveno plasirana preko lokalnih banaka, uključujući finasiranje investicija malih i srednjih preduzeća u trgovanje i zelene tehnologije, kreditne linije za unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i namenske kreditne linije za žene preduzetnice.

Ukupne investicije EBRD u Srbiji su dostigle 7,1 milijardu evra, navedeno je u saopštenju te banke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...