mogućnost da se na dobar način iskoriste pirrodni potencijali

EBRD pomaže Crnoj Gori da poveća investicije u obnovljive izvore energije

EUInfrastrukturaInvesticijeRegionU fokusuVesti

18.7.2022 17:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EBRD pomaže Crnoj Gori da poveća investicije u obnovljive izvore energije EBRD pomaže Crnoj Gori da poveća investicije u obnovljive izvore energije
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pružiće tehničku podršku Ministarstvu kapitalnih investicija Crne Gore da implementira program za uvođenje aukcija za obnovljive izvore... EBRD pomaže Crnoj Gori da poveća investicije u obnovljive izvore energije

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pružiće tehničku podršku Ministarstvu kapitalnih investicija Crne Gore da implementira program za uvođenje aukcija za obnovljive izvore energije.

„Ta tehnička podrška finansirana je bespovratnim sredstvima EBRD, Saveznog ministarstva finansija Austrije putem Partnerstva sa visokim uticajem na klimatske akcije (HIPCA) i Italije putem Centralnoevropske inicijative (CEI)“, navodi se u saopštenju EBRD, koje prenosi agencija Mina.

Crna Gora, kako se dodaje, planira da aukcijama za obnovljive izvore energije, koje će privući privatne investicije u taj sektor, poveća učešće obnovljivih izvora u svom energetskom miksu.

„Cilj programa je da se Crnoj Gori pomogne da poveća korišćenje čiste energije i izgradi održivi i diverzifikovani energetski sektor stvaranjem povoljnog poslovnog okruženja za privatne investicije. Crna Gora, koja ima snažan potencijal energije vetra i sunca, moći će tako da koristi ove resurse po konkurentnim cenama“, rekli su iz EBRD.

Program će, kako se prezicira, prvo pružiti podršku vlastima da razviju sveobuhvatni pravni okvir u vidu novog zakona o obnovljivim izvorima energije, koji će postaviti temelje za ubrzanje rasta udela obnovljivih izvora energije.

„Potom će se raditi na pripremi i sprovođenju konkurentnih javnih nabavki za dodelu tržišne podrške proizvođačima obnovljive električne energije“, dodaje se u saopštenju.

Direktor EBRD u Crnoj Gori, Remon Zakaria rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što ova institucija podržava Crnu Goru da uvede najbolje međunarodne standarde koji će omogućiti da se povećaju investicije u obnovljivu energiju.

„Reformom energetskog sektora, Crna Gora će moći da na dobar način iskoristi svoje bogate izvore obnovljive energije, uz pozitivan doprinos životnoj sredini i privredi”, kazao je Zakaria, prenosi agencija Mina.

Potpredsednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović rekao je da, s obzirom da Crna Gora raspolaže značajnim potencijalima obnovljivih izvora energije, kao što su hidropotencijal, potencijal vetra, solarna energija i biomasa, prioritet je bio i ostaje proizvodnja obnovljive, odnosno čiste energije.

„Mi želimo da klimatske i ekološke izazove pretvorimo u naše prilike i konkurentske prednosti, osiguravanjem pravedne i inkluzivne tranzicije prema klimatskoj neutralnosti. Crna Gora će i dalje, u skladu sa svojim prioritetima iz oblasti energetike, nastaviti aktivnosti na obezbeđenju sigurnog snabdevanja energijom, razvoja konkurentnog tržišta energije i održivog energetskog razvoja, uz aktivnu saradnju sa svima koji imaju iste ciljeve”, rekao je Ibrahimović.

  • MIŠKOVIĆ

    19.7.2022 #1 Author

    Ulaganje u obnovljive izvore energije je budućnost

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    19.7.2022 #2 Author

    Crna Gora ima potencijal za solarne panele i dobro je da evropska unija hoće da joj pomogne.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...