smanjenjem se doprinosi budžetima građana i privrede

Niže akcize u Crnoj Gori ostaju sve i da cene goriva nastave da padaju

NovacPoreziRegionVesti

18.7.2022 08:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Niže akcize u Crnoj Gori ostaju sve i da cene goriva nastave da padaju Niže akcize u Crnoj Gori ostaju sve i da cene goriva nastave da padaju
Smanjenje akcize za 50 odsto značajno doprinosi pojeftinjenu goriva od utorka, a Ministarstvo finansija Crne Gore ne namerava da predlaže izmenu odluke ni ukoliko... Niže akcize u Crnoj Gori ostaju sve i da cene goriva nastave da padaju

Smanjenje akcize za 50 odsto značajno doprinosi pojeftinjenu goriva od utorka, a Ministarstvo finansija Crne Gore ne namerava da predlaže izmenu odluke ni ukoliko se bude ponavljao pad cene do septembra, saopšteno je Portalu RTCG iz ministarstva.

Iz Ministarstva su naglasili da je, iako se smanjenje akcize na gorivo reflektuje na državne prihode, najvažnije da građani i privreda imaju što više koristi od mere usled poremećaja na tržištu zbog rata u Ukrajini.

Po ovom osnovu, budžet Crne Gore je ostvario preko sedam miliona evra prihoda manje od planiranih u maju i junu.

Uključujući dosadašnji period u julu, državnoj kasi je manje oko 10 miliona evra, piše RTCG.

U ministarstvu su zadovoljni što se smanjenjem akcize doprinosi budžetima građana i privrede, kao i tim što je Crna Gora predvodnik država u regionu po najnižnoj ceni goriva.

Podsetimo, odluka o umanjenju iznosa akciza za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja za 40 odsto primjenuje se od 10. maja, a od 7. juna je dodatno smanjena, na ukupno 50 odsto, piše RTCG.

To važi do 30. avgusta i, zavisno od dešavanja na tržištu, iz Ministarstva su najavili da će i dalje odgovorno reagovati.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...