uprkos smanjenju poreza na gorivo u južnoj koreji

Rafinerije prebacuju krivicu za visoke cene nafte na benzinske pumpe

BiznisSvetVesti

14.7.2022 18:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Rafinerije prebacuju krivicu za visoke cene nafte na benzinske pumpe Rafinerije prebacuju krivicu za visoke cene nafte na benzinske pumpe
SK Energy, S-Oil, GS Caltex i Hyundai Oilbank okrivile su privatne vlasnike benzinskih pumpi za sporiji pad cena benzina i dizela na domaćem tržištu... Rafinerije prebacuju krivicu za visoke cene nafte na benzinske pumpe

SK Energy, S-Oil, GS Caltex i Hyundai Oilbank okrivile su privatne vlasnike benzinskih pumpi za sporiji pad cena benzina i dizela na domaćem tržištu nego što se očekivalo, nakon što je vlada sprovela dodatno smanjenje poreza na gorivo ranije ovog meseca.

Južnokorejsko naftno udruženje koje se sastoji od četiri najvećih prerađivača nafte u zemlji navelo je u nedavnom saopštenju da su njene članice odmah snizile cene na benzinskim pumpama koje su pod njihovim direktnim upravljanjem, kad god je vlada smanjila porez na gorivo, od prošlog novembra, prenosi KoreaTimes.

Udruženje je istaklo da su rafinerije pretrpele gubitke jer su kupile sirovu naftu pre smanjenja poreza na gorivo i sada strahuju od velikih gubitaka.

Njihove tvrdnje su naširoko tumačene kao deo pokušaja izbegavanja plaćanja poreza na svoju neočekivanu dobit.

Bez obzira na političku orijentaciju, zakonodavci su nedavno predložili porez na neočekivane prihode kako bi pozvali rafinerije da podele teret uzrokovan visokom inflacijom, pošto su se potrošači žalili na visoke cene nafte čak i nakon smanjenja poreza.

Energyconsumer, građanska grupa koja prati cene energije i nafte, objavila je svoju nedavnu analizu koja pokazuje da je rast cena nafte na domaćim benzinskim pumpama bio veći od globalnog povećanja cena nafte.

Grupacija građana tvrdi da je domaća cena benzina trebalo da poraste za samo 130 vona (0,98 dolara) po litru u odnosu na cenu prošlog novembra, s obzirom na svetske cene nafte i smanjenje poreza na gorivo. Međutim, cene benzina na lokalnim pumpama porasle su u proseku za 286 vona (2,2 dolara) po litru tokom tog perioda.

Takođe se tvrdi da je domaća cena dizela u tom periodu porasla za 530 vona po litru, iako je, realno, njegova cena trebalo da poraste samo na 402 vona po litru.

Kao odgovor, udruženje je objasnilo da je potrebno vreme da se pad poreza na gorivo i globalne cene nafte odraze na cene benzina i dizela na benzinskim stanicama širom zemlje.

Dodaje se da potrošačka cena u osnovi zavisi od vlasnika benzinskih pumpi, a ne od rafinerija.

Vlada je podržala tu tvrdnju, navodeći da su domaće cene goriva stabilizovane od smanjenja poreza na gorivo 1. jula.

  • SUNCOKRET

    15.7.2022 #1 Author

    U svakoj krizi ima mesetara koji je koriste na, teret naroda.

    Odgovori

  • MAJA

    15.7.2022 #2 Author

    Uvek neko profitira i iz krize izvuce korist

    Odgovori

  • MAJALG

    16.7.2022 #3 Author

    Cak i u ovakvim kulturama gde je sve uredjeno ima ovakvih prevara,to je pokazatelj da je svuda manje vise isto, sa odredjenim razlikama.

    Odgovori

  • Boba3

    17.7.2022 #4 Author

    Dok se oni dogovore, i podele, narod ispasta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...