Previsoka inflacija u evrozoni možda će promeniti prvobitne planove Kristin Lagard

ECB sve sklonija povećanju kamatne stope za 0,5 poena

EUVesti

19.7.2022 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ECB sve sklonija povećanju kamatne stope za 0,5 poena ECB sve sklonija povećanju kamatne stope za 0,5 poena
Evropska centralna banka bi mogla razmotriti povećanje kamatnih stopa na svojoj sednici u četvrtak dvostruko više od ranije navedene četvrtine procentnog poena zbog pogoršanja... ECB sve sklonija povećanju kamatne stope za 0,5 poena

Evropska centralna banka bi mogla razmotriti povećanje kamatnih stopa na svojoj sednici u četvrtak dvostruko više od ranije navedene četvrtine procentnog poena zbog pogoršanja inflacije, kažu neimenovani insajderi za Bloomberg.

Takav potez bi označio oštro odstupanje od smernica kojih se većina članova Upravnog saveta centralne banke evrozone pridržavala otkako su iznete na sastanku o politici 9. juna i doveo bi ECB u veću usklađenost sa globalnom težnjom za oštrijim povećanjem kamatnih stopa.

Kako je ECB nedavno podigla ključne stope prvi put posle više od decenije, nejasno je da li će biti dovoljne podrške za povećanje od čak 50 baznih poena. Međutim, predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) ostavila je prostor da povećanje pređe 25 baznih poena, i to nekoliko dana pre nego što su podaci pokazali da je inflacija u evrozoni porasla više nego što se očekivalo na novi najviši nivo od 8,6 odsto – više nego četiri puta od ciljanih dva odsto.

“Jasno je da postoje uslovi u kojima postepenost ne bi bila prikladna“, rekla je Lagard. „Ako bismo, na primer, videli veću inflaciju koja preti da poništi inflaciona očekivanja, ili znake trajnijeg gubitka ekonomskog potencijala koji ograničava dostupnost resursa, morali bismo brže da podižemo kamate kako bismo sprečili dalje rizike”.

Većina ekonomista predviđa da će kamatne stope ECB ove nedelje porasti za 25 baznih poena, a samo njih četvoro od 53 u Bloombergovom istraživanju predviđaju povećanje od pola poena.

Ipak, tržišta novca reaguju ka oštrijem zaoštravanju, dajući gotovo 40 odsto šanse za povećanje od pola poena ove nedelje i više od procentnog poena do septembra.

“Ne isključujemo povećanje stope od 50 baznih poena na ovonedeljnom sastanku“, rekao je Metju Rajan (Matthew Ryan) šef tržišne strategije u Eburyiju, pre nego što su objavljena poslednja razmatranja. „Već smo videli da je većina velikih centralnih banaka donela ogromna povećanja stopa poslednjih nedelja u pokušaju da kontroliše nagli rast cena”.

Članovi Upravnog saveta ECB koji su ovog meseca javno dali glas u korist većeg povećanja su Austrijanac Robert Holcman (Holzman), Martins Kazaks iz Letonije i Gediminas Simkus iz Litvanije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...