Dužnička kriza u evrozoni sve izvesnija

Vrednost evra bi mogla pasti na 0,9 dolara

BankeEUNovacVesti

18.7.2022 09:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vrednost evra bi mogla pasti na 0,9 dolara Vrednost evra bi mogla pasti na 0,9 dolara
Borba Evropske centralne banke da povrati svoj kredibilitet na finansijskim tržištima postaje sve teža.  Nakon što je kriza u Rimu navršila nedelju dana, očitavanja... Vrednost evra bi mogla pasti na 0,9 dolara

Borba Evropske centralne banke da povrati svoj kredibilitet na finansijskim tržištima postaje sve teža. 

Nakon što je kriza u Rimu navršila nedelju dana, očitavanja MLIV Pulse ankete koju sprovodi Bloomberg pokazala su da se italijanski dug nalazi pred rizikom da se ponovo nađe u opasnoj zoni, kao i da gotovo izvesna recesija intenzivira pad evra do nekada nezamislivih nivoa. 

Od 792 anketrirana čitaoca u poslednjoj MLIV anketi samo 16 odsto njih navodi da postoji mogućnost da Evropa u narednih šest meseci izbegne ekonomski pad, dok 69 odsto anketiranih smatra da će vrednost evra pre pasti na 0,9 dolara nego što će uspeti da dostigne 1,1 dolar.

Da stvari budu još gore, “politička oluja” u trećoj po veličini ekonomiji evrozone mogla bi dovesti do novog rasparčavanja tržišta. Oko 21 odsto anketiranih je navelo je da bi razlika između italijanskih i nemačkih desetogodišnjih obveznica, pre nego što ECB reaguje, mogla da naraste na 500 procentnih poena, što je najveća razlika od dužničke krize iz 2012. godine, piše Bloomberg.

Oko 41 odsto anketiranih, među kojima su i maloprodajni trgovci i menadžeri kompanijskih portfolija, vide da će doći do dužničke krize u narednih šest meseci, što će biti velika promena u odnosu na period negativnih prinosa koji u pomenutom regionu traje od januara ove godine. 

Ova upozorenja dolaze u nezgodnom trenutku za ECB, koja će ove nedelje najverovatnije podići kamatne stope na duži rok, dok je inflacija već na rekordnom nivou i postoji mogućnost da će odluke Rusije dalje pogoršati energetsku krizu.

Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) nagovestila je da će, ukoliko troškovi kreditiranja za “slabije” nacije previše porastu, biti primenjene mere zaštite, kao i da će se nastaviti sa kupovinom obveznica. Ekonomisti koje je anketirao Bloomberg očekuju da će likvidnost od te kupovine biti reapsorbovana u procesu koji se naziva sterilizacija.

Realno posmatrano, alati za suzbijanje krize su dizajnirani za blefiranje, što ukazuje na to da će monetarne vlasti uraditi sve što je potrebno kako bi zaustavile pad evrozone, te da neće biti potrebe da se kupuju obveznice.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...