Najnoviji pokazatelji S&P Global nisu pozitivni

Ekonomiji evrozone preti pad aktivnosti u trećem kvartalu

EUVesti

6.7.2022 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ekonomiji evrozone preti pad aktivnosti u trećem kvartalu Ekonomiji evrozone preti pad aktivnosti u trećem kvartalu
Ekonomija evrozone naglo je usporila u junu, a slabljenje potražnje pokazuje da bi aktivnost mogla pasti u trećem tromesečju, budući da kriza životnog standarda... Ekonomiji evrozone preti pad aktivnosti u trećem kvartalu

Ekonomija evrozone naglo je usporila u junu, a slabljenje potražnje pokazuje da bi aktivnost mogla pasti u trećem tromesečju, budući da kriza životnog standarda potrošače tera na oprez, pokazuje najnovije istraživanje koje je sproveo S&P Global.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u privatnom sektoru evrozone pao je u junu 2,8 bodova u odnosu na maj, skliznuvši na 52 boda, odnosno najnižu vrednost u 16 meseci.

S&P Global blago je povisio početnu procenu njegove vrednosti, prenosi Mina.

Vrednosti više od 50 bodova pokazuje rast aktivnosti, a one niže njihov pad, pa između ostalog ukazuju na ulazak u recesiju.

“Naglo pogoršanje tempa rasta poslovne aktivnosti u evrozoni povećava rizik pada ekonomske aktivnosti u regiji u trećem tromesečju”, rekao je glavni poslovni ekonomista S&P Globala Kris Viljamson (Chris Williamson).

Kako je naveo, proizvodni sektor već beleži pad, prvi put u dve godine, dok je u uslužnom rast izrazito oslabio zbog krize troškova života.

„Zbog skoka cena, pod posebnim je pritiskom potrošnja domaćinstava na robu i usluge koje nisu neophodne“, dodao je Wilijamson.

Indeks koji meri aktivnost u uslužnom sektoru pao je u junu 3,1 bod, na 56,1 poena, a indeks koji meri proizvodnju u industriji pao je ispod 50 bodova, odražavajući pad, prvi put od prvog talasa pandemije pre dve godine.

Potražnja je stagnirala, nakon 15-omesečnog perioda rasta, a slabost je uglavnom bila koncentrisana na industriju, dok je uslužni sektor beležio skroman rast novih narudžbi.

Inflatorni pritisci donekle su ublaženi, ali indeks koji meri cene usluga zadržao se blizu rekordne majske vrednosti.

„Ohrabruju naznake da su inflatorne sile, uprkos kontinuirano povišenim inflatornim pritiscima, dostigle vrhunac u aprilu i odražavaju izrazito slabljenje rasta cena u industriji, poboljšanje u lancima nabavke i smanjenu potražnju“, napomenuo je Vilijamson (Williamson).

No, snabdevanje hranom i energijom verovatno će po njemu i u predstojećem periodu biti glavni izvori zabrinutosti i potencijalnih inflatornih pritisaka, ako rat u Ukrajini ne stane.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...