ukoliko talasi infekcije korona virusa budu kratkotrajni

Ekonomski rast u EU četiri odsto ove godine

BiznisEUVesti

10.2.2022 14:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ekonomski rast u EU četiri odsto ove godine Ekonomski rast u EU četiri odsto ove godine
Evropska unija će u 2022. godini zabeležiti ekonomski rast od četiri procenta, a u 2023. od 2,8 odsto, saopštila je u četvrtak Evropska komisija.... Ekonomski rast u EU četiri odsto ove godine

Evropska unija će u 2022. godini zabeležiti ekonomski rast od četiri procenta, a u 2023. od 2,8 odsto, saopštila je u četvrtak Evropska komisija. EU je u 2021. godini imala ekonomski rast od 5,3 odsto.

U „Zimskim ekonomskim prognozama 2022“ navodi se da je Unija kao celina dostigla nivo bruto domaćeg proizvoda (BDP) od pre pandemije u trećem kvartalu 2021. godine i predviđa da će sve članice preći tu granicu do kraja ove godine.

Najveći ekonomski rast u 2022. godini, od šest procenata, zabeležiće Malta, a najmanji Belgija, od 2,7 odsto, prenosi Beta.

Rast BDP od pet i više procenata imaće Mađarska, Slovačka, Irska, Španija, Portugal i Poljska, navodi se u prognozama Evropske komisije.

Potpredsednik EK za ekonomiju Valdis Dombrovskis rekao je na predstavljajnju prognoza da je ekonomija EU sada vratila ono što je izgubila za vreme krize zahvaljujući uspešnoj kampanji vakcinacije i koordinisanoj podršci ekonomske politike.

Komisija navodi da je posle robusnog jačanja ekonomskih aktivnosti u EU koje je počelo u proleće 2021. godine i trajalo do rane jeseni, rast usporio u poslednjem kvartalu te godine.

Usporavanje je bilo intenzivnije nego što se očekivalo, a pojačali su ga rast broja zaraženih korona virusom, skupi energenti i dalji prekidi u lancu isporuka, ocenili su analitičari.

Oni kažu i da je nova prognoza urađena pod pretpostavkom da će problemi u ekonomiji zbog tekućeg talasa infekcija korona virusom biti kratkotrajni.

Kako se prognozira, kontinuirano poboljšanje na tržištu rada, velika štednja domaćinstava, još uvek povoljni finansijski uslovi i puna primena mehanizma za oporavak i otpornost omogućiće produženu i robusnu fazu ekspanzije.

Kada je reč o inflaciji, nakon što je u zoni evra dostigla rekordnih 4,6 odsto u poslednjem tromesečju 2021. godine, u prvom kvartalu će dostići novi vrh od 4,8 odsto i ostati iznad tri procenta do kraja godine.

Na nivou EU, inflacija će porasti sa 2,9 odsto u 2021, na 3,9 odsto u 2022. godini pre nego što se 2023. spusti na 1,9 odsto.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni rekao je da će pritisci na cene verovatno ostati jaki do leta, nakon čega će inflacija opasti. Ipak, upozorio je, neizvesnost i rizici su i dalje veliki.

  • JANA

    12.2.2022 #1 Author

    Neizvesnost i rizici su veliki jer se kraj ne nazire i prognoze nisu baš realne da će inflacija uskoro opasti

    Odgovori

  • VERA

    16.2.2022 #2 Author

    Ovo je onaj pojam koji svi stalno pominju a niko nezna šta znači zapravo. Kada otvoriš novčanik, onda je to realni BDP.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...