inflacija bi trebalo da počne da se smanjuje sledeće godine

Eksperti Erste grupe ne očekuju podizanje referentne kamatne stope NBS u 2022. godini

BankeNovacSrbijaVesti

26.11.2021 15:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Eksperti Erste grupe ne očekuju podizanje referentne kamatne stope NBS u 2022. godini Eksperti Erste grupe ne očekuju podizanje referentne kamatne stope NBS u 2022. godini
Finansijski stručnjaci austrijske Erste grupe smatraju da Narodna banka Srbije (NBS) neće povećavati referentnu kamatnu stopu od jedan odsto ni naredne godine. Prema njihovoj... Eksperti Erste grupe ne očekuju podizanje referentne kamatne stope NBS u 2022. godini

Finansijski stručnjaci austrijske Erste grupe smatraju da Narodna banka Srbije (NBS) neće povećavati referentnu kamatnu stopu od jedan odsto ni naredne godine.

Prema njihovoj proceni, NBS će ostati uzdržana u pogledu pooštravanja monetarne politike dok god repo stopa bude ispod referentne kamatne stope.

„Očekuje se da će NBS zadržati referentnu stopu na nepromenjenom nivou od jedan odsto tokom cele 2022. godine. NBS bi razmotrila mogućnost povećanja ukoliko inflacija ostane iznad ciljanog koridora u drugoj polovini 2022. godine“, navodi se u istraživanju analitičara Erstea o monetarnoj politici u regionu centralne i istočne Evrope (CIE).

Dva su ključna razloga koji, po njihovom mišljenju, omogućavaju da NBS ostane uzdržana.

Prvo, bazna inflacija u Srbiji je i dalje niska sa nivoom od oko 2,6 odsto međugodišnje u septembru, uprkos tome što je ukupna inflacija znatno iznad ciljanog koridora od tri procenta plus/minus 1,5 odsto.

Kao drugo navode da NBS čvršće kontroliše stabilnost deviznog kursa od većine drugih centralnih banaka CIE, čime u osnovi održava kretanje bazne inflacije.

U analizi, koja obuhvata osam zemalja u regionu CIE (Srbija, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija), ocenjuje se da će Hrvatska narodna banka takođe ostati uzdržana s obzirom na planirani ulazak te zemlje u Evropsku monetarnu uniju.

Vaga na digitronu - krompir sa jedne i novac sa druge strane
Foto: Pixabay.com

Finansijski eksperti Erstea, s druge strane, očekuju da će centralne banke u preostalih šest zemalja regiona CIE, koje su letos počele s povećanjem ključnih kamata, nastaviti da s podizanjem stopa u narednim mesecima, s obzirom na to da se ne nazire ublažavanje inflatornih pritisaka.

U mnogim zemljama CIE, ističe se u analizi, inflacija je premašila gornju granicu cilja i očekuje se da će ostati na povišenom nivou u poslednjem kvartalu 2021. godine.

U izveštaju se dodaje da bi inflacija trebalo da počne da se smanjuje sledeće godine, ali da se značajniji pad može očekivati tek od drugog kvartala 2022. godine zahvaljujući efektu baze.

Međutim, stručnjaci Erste grupe očekuju da će ona ostati povišena u nekoliko velikih ekonomija CIE početkom 2022. godine, te da bi prosečna stopa inflacije u CIE8 mogla da poraste za 0,3 procentna poena, sa ovogodišnjih 4,4 odsto 4,7 procenata dogodine, pre osetnijeg pada 2023. godine.

To je glavni razlog zašto je nekoliko centralnih banaka u CIE počelo energično da pooštrava monetarnu politiku, napominje se u analizi.

Analitičari Erste grupe procenjuju da u decembru tri centralne banke mogle da povećaju referentnu kamatu – Poljska za 50 bazičnih poena (bp) na 1,75 odsto, Mađarska za 30 bp na 2,4 procenta i Češka za 25 bp na 3,0 odsto. Takođe očekuju da će rumunska centralna banka u januaru podići ključnu kamatu za 25 bp na dva odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...