sagorevanje smeća i pretvaranje u električnu i toplotnu energiju

Elektrana za korišćenje komunalnog otpada od novembra u Vinči

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

4.1.2022 13:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Elektrana za korišćenje komunalnog otpada od novembra u Vinči Elektrana za korišćenje komunalnog otpada od novembra u Vinči
Izgradnja elektrane za energetsko iskorišćavanje komunalnog otpada u Vinči trebalo bi da bude završena i počne sa radom polovinom novembra ove godine, kažu u... Elektrana za korišćenje komunalnog otpada od novembra u Vinči

Izgradnja elektrane za energetsko iskorišćavanje komunalnog otpada u Vinči trebalo bi da bude završena i počne sa radom polovinom novembra ove godine, kažu u firmi „Beo čista energija“ i dodaju da će se u tom postrojenju dve trećine beogradskog komunalnog otpada sagorevati i pretvarati u električnu i toplotnu energiju.

„Radovi napreduju po planu, imali smo jedno produženje roka usled uticaja pandemije korona virusa na radove, ali trenutno privodimo kraju svu mašinsku montažu, radove tako da već početkom ove godine krećemo u završna testiranja. S obzirom da je to pozamašan posao, plan je da postrojenje bude pušteno u rad u novembru“, rekao je za Tanjug direktor preduzeća „Beo čista energija“ Vladimir Milovanović.

Naveo je da Beograđani, prema statistici, godišnje generišu oko 550.000 tona komunalnog otpada, koji se trenutno odlaže na novoj sanitarnoj deponiji.

Kako je dodao, kada elektrana bude počela sa radom, u njoj će radi proizvodnje toplotne i električne energije biti sagorevano 340.000 tona komunalnog otpada na godišnjem nivou, dok će se preostale količine otpada i dalje odlagati na deponiji.

S tim u vezi, Milovanović napominje da bi trebalo imati u vidu da sa porastom standarda sugrađana raste količina komunalnog otpada, ali i da je grad intenzivno krenuo u akciju podizanja svesti građana u pogledu izdvajanja reciklažnih komponenti iz komunalnog otpada.

„Projekcije koje smo mi napravili je da će količina otpada koja se odlaže na deponiju sa porastom aktivnosti na reciklaži početi polako da se smanjuje“, rekao je Milovanović.

Istakao je da je ukupna vrednost projekta u Vinči oko 370 miliona evra i dodao da se u različitim periodima razlikovao broj radnika koji tu rade, pa je tako na vrhuncu radova na izgradnji elektrane bilo više od 1.000 radnika na svim gradilištima, a trenutno na samoj elektrani radi oko 500 ljudi.

Beo Čista Energija d.o.o.

Tošin Bunar 272 v, 11000 BEOGRAD-NOVI BEOGRAD, Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
133.866.799,00 (2020)
Broj zaposlenih:
7 (2020)

Osim tog postrojenja, koje je najveće i najvažnije, na prostoru deponije u Vinči gradi se i elektrana na deponijski gas u kojoj će se od tog gasa, koji će se prikupljati na novoj i postojećoj deponiji, takođe praviti električna i toplotna energija.

Kako je rekao, to postrojenje će početi da radi 2024, 2025. godine, u zavisnosti od toga koliko se gasa bude generisalo i prikupljalo na deponijama.

Podsetio je da su neka od postrojenja u Vinči već izgrađena i puštena u rad, među kojima je i postrojenje za tretman građevinskog otpada gde će se, kako kaže, oko 200.000 tona građevinskog otpada godišnje prerađivati tako da može ponovo da se koristi za izvođenje građevinskih radova.

Milovanović je naveo da je u podnožju postojeće deponije napravljeno postrojenje za tretman procednih voda kapaciteta 90.000 kubika na godišnjem nivou u kojem će se, dodao je, sve procedne i površinske vode koje se budu slivale sa područja deponije prečišćavati, čime će se sprečiti odlazak kontaminirane vode u Dunav.

Podsetio je da je, osim toga, izgrađena nova sanitarna deponija za odlaganje komunalnog otpada, kao i deponija za odlaganje inertnog otpada.

Foto: Pexels.com

Kako je dodao, u toku je izgradnja preostalog dela deponije za komunalni otpad i deponije na kojoj će se odlagati ostaci od prečišćavanja dimnih gasova elektrane na komunalni otpad, kao i ostaci od sagorevanja komunalnog otpada.

Naveo je da je sve ove objekte pratila izgradnja saobraćajne i elektro infrastrukture.

„Upravo puštamo pod napon 35-kilovatnu infrastrukturu za napajanje svih postrojenja za potrebe sopstvene potrošnje, a u toku je izgradnja 110-kilovatnog dalekovoda koji će povezati novu elektranu sa trafostanicom Beograd 20, preko kojeg će se izvoziti električna energija građanima u Beogradu“, dodao je Milovanović.

Projekat u Vinči vredan je oko 370 miliona evra, a reč je o projektu javno-privatnog partnerstva upravljanja otpadom koji sa Gradom Beogradom realizuje „Beo čista energija“ – preduzeće za posebne namene koje su osnovali francuska kompanija Suez, japanska Itochu korporacija i investicioni fond Marguerite.

„Beo čista energija“ i Grad Beograd potpisali su ugovor o javno-privatnom partnerstvu 2017. godine, po kojem to preduzeće treba da u Vinči sanira i zatvori postojeću deponiju, izgradi nove objekte i upravlja njima 25 godina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...