Cena struje trenutno pet puta niža od tržišne

Električna energija neće poskupeti za domaćinstva u Crnoj Gori

RegionVesti

3.11.2021 11:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Električna energija neće poskupeti za domaćinstva u Crnoj Gori Električna energija neće poskupeti za domaćinstva u Crnoj Gori
Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izjavili su da ne razmišljaju o restrikcijama, kao ni o poskupljenju električne energije za domaćinstva, uprkos tome što je... Električna energija neće poskupeti za domaćinstva u Crnoj Gori

Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izjavili su da ne razmišljaju o restrikcijama, kao ni o poskupljenju električne energije za domaćinstva, uprkos tome što je cena na berzi preko 200 evra po megavat satu (mWh). EPCG domaćinstvima i maloj privredi električnu energiju isporučuje po ceni od 43 evra.

Iz Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne delatnosti (REGAGEN) je saopšteno da poskupljenje zavisi od EPCG kao snabdevača. Ukoliko se EPCG odluči na to, agencija bi, shodno zakonskim ovlašćenjima, proverila da li su poštovana zakonska ograničenja, s obzirom na to da cena može porasti najviše šest odsto, prenosi crnogorska agencija Mina.

Iz Agencije je saopšteno da će početkom decembra biti poznat i uticaj cena korišćenja prenosnog i distributivnog sistema električne energije i naknade za rad operatora tržišta za narednu godinu.

Trenutno se u firmama i domaćinstvima isporučuje električna energija po ceni pet puta nižoj od tržišne. To ima sve više utiče na poslovanje EPCG, a nestabilnost cena će primorati ovu kompaniju da još opreznije donosi pojedine odluke, navodi se u izjavi iz EPCG za Pobjedu.

Odgovarajući na pitanje zašto ranije nisu kupili električnu energiju, kada je njena cena na tržištu bila povoljnija (fjučersi), iz EPCG su odgovorili da su se odavno opredelili da dele rizik rasta ili pada cene, zavisno da li uvoze ili izvoze električnu energiju.

Oni su objasnili da se cena utvrđuje tako što se za svaki septembarski radni dan referentne berze u Budimpešti (HUPEX) evidentiraju iznosi fjučersa (ugovorena i definisana cena električne energije) za narednu godinu, a njihov prosek predstavlja tržišnu cenu.

Tako utvrđena tržišna cena se radi zaštite potrošača ne primenjuje direktno, već se relativizuje tako što se stavi u odnos sa postojećom cenom iz trenutne godine. Aritmetička sredina ova dva iznosa bi trebalo da predstavlja cenu za sledeću godinu, navode iz EPCG.

Međutim, ističu da postoji i drugi stepen korekcije.

Iz EPCG navode da zakon o energetici kaže da, ako na ovaj način formirana cena prevazilazi šest odsto povećanja u odnosu na postojeću, primeniće se ograničenje od šest odsto. Iako je očigledno da je cena davno prerasla tih šest odsto, kompanija za distribuciju električne energije ističe da se cena za domaćinstva neće menjati.

Kako podsećaju iz REGAGEN, ova agencija je, usled nepostojanja likvidnog tržišta, krajem 2019. godine donela odluku o produženju primene ograničenja rasta cena električne energije zaključno sa narednom godinom. Stoga je sigurno da se cene za domaćinstva i male kupce ne mogu povećati iznad ponderisane cene električne energije ostvarene u prethodnoj godini i fjučersa za narednu godinu na referentnoj berzi, a najviše do šest odsto.

Oni su podsetili da od svih stavki na računu REGAGEN utvrđuje cene za angažovanje mrežnog kapaciteta, gubitaka u mreži i naknadu operatoru tržišta. Postupak utvrđivanja naknada za rad operatora tržišta za narednu godinu je u toku i upravo je sprovedena javna rasprava.

Iz EPCG su naveli da su hidroelektrane Piva i Perućica za devet meseci proizvele 1,4 gigavat sata (GWh) što je 23 odsto više od plana, odnosno Perućica 20 odsto, a Piva 26 odsto više od plana, jer je prvi kvartal bio hidrološki izdašan, što se ne bi moglo reći za drugi i treći kvartal.

Termoelektrana je u tom periodu proizvela 875 GWh, 15 odsto manje nego u isto vreme lane, jer je par puta izlazila iz sistema zbog manjih tehničkih problema.

EPCG je za prvih devet meseci uvezla 592 GWh električne energije, što je 38 odsto više od plana. Uvoz je koštao 48,9 miliona evra, jer je prosečna uvozna cena bila 82,59 evra po MWh.

Oni su podsetili takođe da je zbog niže potrošnje tokom leta prošle godine (izostanak turističke sezone) i potražnja električne energije bila niža, a samim tim i potrebe za uvozom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...