Pandemija donela snažan tržišni šok

Crnogorski energetski sektor ulazi u postepene promene

AnalizaEkologijaRegionU fokusuVesti

1.11.2021 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Crnogorski energetski sektor ulazi u postepene promene Crnogorski energetski sektor ulazi u postepene promene
Crnoj Gori su potrebne promene, ali one treba da budu postepene, uz očuvanje stabilnosti energetskog sistema. “Prelazak na obnovljive izvore energije postao je imperativ... Crnogorski energetski sektor ulazi u postepene promene

Crnoj Gori su potrebne promene, ali one treba da budu postepene, uz očuvanje stabilnosti energetskog sistema.

“Prelazak na obnovljive izvore energije postao je imperativ širom sveta. Radi se o trendu koji je izuzetno važan, čak ključan za opstanak planete, i koji ne sme zaobići nijednu zemlju koja razmišlja o svojoj budućnosti”, ocenio je predsednik Odbora Udruženja energetike i rudarstva Privredne komore (PKCG) i direktor kompanije Mezon, Nikola Kovačević za Glasnik PKCG.

On je podsetio da je Crna Gora dostigla nacionalni cilj za učešće obnovljivih u ukupnim izvorima energije, ali i da je još jedna važna tema Termoelektrana (TE) Pljevlja, koja je veliki proizvođač električne energije i važan energetski subjekat.

“To pitanje će zahtevati vreme, sredstva i ozbiljno promišljanje, kako bi bilo rešeno na najbolji mogući način. Potrebno je naći balans između zahteva koje donosi energetska tranzicija, s jedne strane, i energetske stabilnosti i socijalnog momenta, s druge”, poručuje Kovačević.

Foto: Unsplash.com

On smatra da je među ključnim izazovima energetske tranzicije upravljanje energijom proizvedenom iz obnovljivih izvora i njeno skladištenje.

“Teško je kontrolisati količinu energije koju ćemo u sistem propustiti kroz solarne panele ili vetroelektrane, a znamo da je svaki energetski sistem projektovan do određenih limita. Zbog toga, paralelno sa razvojem obnovljivih izvora, treba što pre raditi i na primeni posebnih softverskih rešenja, uz pomoć kojih bi se prevazišao taj izazov i upravljalo tako proizvedenom energijom na jednostavan i predvidljiv način”, saopštio je Kovačević.

Prema njegovim rečima, posebno treba voditi računa o kvalitetu opreme i uspostavljanju standarda u toj oblasti, kako bi se sprečilo potencijalno „prljanje“ mreže.

Kovačević je ocenio i da je kada je reč o sektoru energetike i rudarstva u Crnoj Gori, pandemija donela snažan cenovni, a potom i šok na strani potražnje.

“U sektoru energetike prošle godine smo svedočili stopiranju projekata i izostanku novih, te smanjenju broja zaposlenih u situaciji usporene ukupne ekonomske aktivnosti. Sada se nalazimo u okviru kada počinje postepeni oporavak, jer je potražnja ponovo prisutna”, naglašava Kovačević.

On je naveo da će stabilizacija cena biti jedan od ključnih izazova za sektor u narednom periodu, te da će i udvostručene cene dozvola za emisiju ugljen-dioksida na evropskom tržištu takođe imati određene implikacije.

“EU je u svojim razvojnim dokumentima prepoznala zelenu ekonomiju kao jedan od vektora rasta i mehanizama za prevazilaženje negativnih ekonomskih posledica pandemije. U tome vidim šansu za sektor, koju treba pametno iskoristiti, posebno u delu korišćenja finansijskih sredstava koje obezbeđuje EU”, poručio je Kovačević.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...