ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE INVESTIRA U POVEĆANJE SNAGE HE PERUĆICA Projekat vredan 24 miliona evra

RegionVesti

8.8.2020 11:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE INVESTIRA U POVEĆANJE SNAGE HE PERUĆICA Projekat vredan 24 miliona evra ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE INVESTIRA U POVEĆANJE SNAGE HE PERUĆICA Projekat vredan 24 miliona evra
Elektroprivreda (EPCG) je raspisala međunarodni tender za izradu projektne dokumentacije za ugradnju agregata A8 hidroelektrani (HE) Perućica, instalisane snage 58,5 megavata (MW). Obezbeđena su... ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE INVESTIRA U POVEĆANJE SNAGE HE PERUĆICA Projekat vredan 24 miliona evra

Elektroprivreda (EPCG) je raspisala međunarodni tender za izradu projektne dokumentacije za ugradnju agregata A8 hidroelektrani (HE) Perućica, instalisane snage 58,5 megavata (MW).

Obezbeđena su i sredstva od Nemačke razvojne banke (KfW) u skladu sa čijim procedurama se tender i sprovodi.

Na osnovu urađenih energetskih analiza ugradnjom osmog agregata dobila bi se dodatna proizvodnja do oko 50 gigavat sati (GWh) godišnje, dok će tokom celog perioda godine osmi agregat biti osposobljen za pružanje sistemskih usluga elektroenergetskom sistemu Crne Gore, saopšteno je iz PR Centra.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, naveo je da je to nastavak velikih investicija u HE Perućica i podsetio na potpisivanje kreditnog aranžmana za realizaciju projekta rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica sa KfW-om, vrednog 33 miliona evra.

Projekat ugradnje agregata A8 je vredan je 24 miliona evra, a njegovom ugradnjom instalisana snaga elektrane povećaće se, sa postojećih 307 MW, na 365,5 MW i time će HE Perućica postati elektrana najveće instalisane snage u Crnoj Gori, rekao je Noveljić.

Ekonomsko-finansijske analize, koje je uradio konsultant Lahmeyer International iz Nemačke potvrdile su finansijsku izvodljivost i ekonomsku opravdanost projekta. Investicija prati inženjering, fabrikaciju, isporuku i montažu novog agregata kao i potrebne građevinske radove na dovodnom i odvodnom sistemu.

Potpisivanje ugovora o finansiranju projekta, vrednosti 24 miliona evra sa KfW bankom, kao i odabir isporučioca opreme za ugradnju agregata A8 planirani su u narednoj godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...