Cena struje za potrošače se neće menjati

Elektroprivreda Crne Gore u januaru i februaru ostvarila izvoz vredan 40,5 miliona evra

RegionVesti

4.4.2022 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Elektroprivreda Crne Gore u januaru i februaru ostvarila izvoz vredan 40,5 miliona evra Elektroprivreda Crne Gore u januaru i februaru ostvarila izvoz vredan 40,5 miliona evra
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je u prva dva meseca ove godine ostvarila izvoz električne energije od 186,5 gigavat sati (GWh), vredan 40,5 miliona evra.... Elektroprivreda Crne Gore u januaru i februaru ostvarila izvoz vredan 40,5 miliona evra

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je u prva dva meseca ove godine ostvarila izvoz električne energije od 186,5 gigavat sati (GWh), vredan 40,5 miliona evra.

U istom tom periodu, državna elektroenergetska kompanija uvezla je 77,8 GWh električne energije u vrednosti 14,8 miliona evra.

Iz EPCG su saopštili da trenutno ne razmišljaju o povećanju cena električne energije, naročito ne za domaćinstva, piše agencija Mina.

“Iako smo tokom prva dva meseca ove godine izvezli manju količinu električne energije u odnosu na isti prošlogodišnji period, i to za 202,8 GWh, zarada je bila veća za oko 20 miliona evra, jer su cene po kojima je prodata električna energija četiri puta veće”, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su naveli da se gašenjem proizvodnje u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) oslobodilo oko 500 GWh električne energije na godišnjem nivou.

“Ove godine, kada su izostale padavine i kada je hidroproizvodnja niža, u prilog nam je išlo to što KAP nije na mreži, jer bi to za posledicu imalo smanjenje efekata izvoza tokom prva dva meseca”, rekli su iz EPCG.

U prva dva meseca ove godine ta kompanija uvezla je 77,8 GWh električne energije vrednosti 14,8 miliona evra. U istom periodu prošle godine ostvareni uvoz je bio 5,9 GWh. Razlog za ovako nizak uvoz prošle godine jesu veoma dobre hidrološke prilike i izdašna proizvodnja naših hidroelektrana, objasnili su iz EPCG.

Tokom prva dva meseca ove godine, hidroelektrane Perućica i Piva su proizvele 290 GWh električne energije.

Kako navode iz EPCG, proizvodnja je na nivou od 78 odsto od plana iz elektroenergetskog bilansa za ovu godinu. U odnosu na prva dva meseca prošle godine proizvodnja u hidroelektranama je manja za 327 GWh ili 53 odsto, odnosno preko dva puta manje.

Predstavnici EPCG su dodali da su loše hidrološke prilike tokom januara i februara, ali i manjak planiranih padavina iz prethodnog kvartala, direktni razlog koji je doveo do smanjene proizvodnje u hidroelektranama.

Ukupna proizvodnja iz Termoelektrane (TE) Pljevlja je u januaru i februaru bila 275 GWh, što je četiri odsto više od planirane.

Iz EPCG su dodali da se snabdevanje krajnjih potrošača ne dovodi u pitanje i ne razmišlja se o restrikcijama.

I pored rasta cene energenata na međunarodnim tržištima i složene geopolitičke situacije, u EPCG sada ne razmišljaju o povećanju cena električne energije za potrošačima, naročito ne za domaćinstava.

“Podsećamo da svi potrošači u Crnoj Gori plaćaju sličnu cenu električne energije koja je nekoliko puta manja od tržišne”, naveli su iz EPCG.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...