Sa panela „Liberalizacija tržišta i prednosti uspostavljanja regionalne berze električne energije“

Energetska kriza nije nikakvo vanredno stanje, već nova realnost

RegionU fokusuVesti

28.5.2022 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 18

Energetska kriza nije nikakvo vanredno stanje, već nova realnost Energetska kriza nije nikakvo vanredno stanje, već nova realnost
Energetska kriza nije nikakvo vanredno stanje, već je to nova realnost, a regionalizacija tržišta u budućnosti je nešto što je neminovno, poručeno je na... Energetska kriza nije nikakvo vanredno stanje, već nova realnost

Energetska kriza nije nikakvo vanredno stanje, već je to nova realnost, a regionalizacija tržišta u budućnosti je nešto što je neminovno, poručeno je na panelu „Liberalizacija tržišta i prednosti uspostavljanja regionalne berze električne energije“ održanom u okviru konferencije NET 2022, koju je organizovala Elektroprivreda Crne Gore (EPCG).

Predsednik Odbora direktora CGES-a, Aleksandar Mijušković, rekao je da je Crna Gora postala čvor u regionu, s obzirom na to da je Terna jedan od vlasnika CGES-a zbog kabla sa Italijom, piše RTCG.

„Imamo direktnu vezu sa Italijom i dosta razvijenu vezu sa susednim državama, što nam omogućava da što više otvorimo granice i budemo tu za trgovinu električnom energijom. U Crnoj Gori je i koordinaciona aukcijska kuća za prenosne kapacitete za jugoistočnu Evropu (SEECAO). To je još jedna prednost i mogućnost da se što više i bolje trguje“, rekao je Mijušković.

Ukazao je da je CGES u prošloj godini ostvario rekordni poslovni rezultat.

„Imali smo dobit od 117 miliona evra. U prvom kvartalu imamo već šest miliona dobiti, tako da i ove godine očekujem rekordni rezultat. Našu imovinu smo od osnivanja uvećali skoro duplo“, naveo je Mijušković.

Podsetio je da je CGES osnovao berzu električne energije, čiji su vlasnici CGES, COTTE i EPCG.

Foto: Unsplash.com

Rukovoditeljka Sektora za električnu energiju u Sekreterijatu Energetske zajednice Jasmina Trhulj kazala je da energetska kriza nije nikakvo vanredno stanje, već da je to nova realnost.

„Mislim da je teško da govorimo da je bilo sistemskih reformi. Sve promene koje su se dešavale i odluke koje su donošene u energetskom sektoru naših zemalja su uglavnom bile rukovođene gašenjem požara i time kako da se ublaže posledice krize“, navela je Trhulj.

Ukazala je da se u tržištu u regionu cena struje gotovo nigde nije promenila. Smatra da je najbolji pokazatelj toga kakva je situacija na tržištu koliko ima novih investicija, ocenjujući da ih je nedovoljno u regionu.

Trhulj je najavila da će Energetska zajednica uraditi pregled mera i da će u narednom periodu pokrenuti postupke protiv zemalja gde budu videli da su mere ulazile u distorziju tržišta i da nisu bile u skladu sa propisima Energetske zajednice.

Predstavnik Direkcije za upravljanje energijom u EPCG Darko Krivokapić, kazao je da je Crna Gora energetski na nuli, ali da zbog hidrološki dobre godine, mogu da trpe niske cene.

ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE AD

VUKA KARADŽIĆA BR.2, NIKŠIĆ , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
390.998.190,00 (2021)
Broj zaposlenih:
975 (2021)

„Ono što je pomogla rekonstrukcija samog tržišta i pojava berzi jeste da fleksibilnost naše proizvodnje dođe do izražaja“, pojasnio je Krivokapić.

Senior Portfolio Menadžer u EFT-u Mladen Apostolović, rekao je da se više ne postavlja pitanje cene električne energije, navodeći da su one visoke i mogu da budu još i više.

„Postavlja se pitanje da li ćemo imati dovoljno električne energije ako nastavimo da uvećavamo potrošnju. Treba da štedimo energiju“, kazao je Apostolović.

Predstavnik GEN-i Slovenija Predrag Savić, rekao je da je region imao veliku energetsku krizu u februaru 2012. godine, na proleće 2016. godine, ali da i sad imamo veliku energetsku krizu.

„Mislim da je suština priče da ovo trenutno možemo da nazovemo energetskom krizom, ali bojim se da govorimo o terminu nova realnost. Celu situaciju mislim da niko od nas ne može da vidi ružičasto u energetskom smislu“, naveo je Savić.

  • SUNCOKRET

    28.5.2022 #1 Author

    To je nova realnost u skladu sa zelenom agendom. Koliko su namere zelene agende dobre, to je već posebno pitanje.

    Odgovori

    • TINA

      28.5.2022 #2 Author

      Tako je

      Odgovori

    • LJUBIŠA

      29.5.2022 #3 Author

      Bravo, odavno isplanirano!
      Kome nije jasno, neka pročita o Klaus Švabu i njegovim govorima na svetkom ekonomskom forumu.
      Nažalost, mnogi još ništa nisu shvatilli.

      Odgovori

  • MARA

    28.5.2022 #5 Author

    Moralo je i do toga da dodje..

    Odgovori

  • MAJALG

    28.5.2022 #6 Author

    Slazem se sa ovom konstatacijom da je ovo realnost i da ovo moze da postane trend i da se ustali ova kriza sa energentima.

    Odgovori

  • TINA

    28.5.2022 #8 Author

    Tako je

    Odgovori

  • TATJANA

    28.5.2022 #9 Author

    Daleko od ruzicastog

    Odgovori

  • kaćica

    28.5.2022 #11 Author

    Samo jos fali da budemo bez struje.

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.5.2022 #12 Author

    Treba da stedimo energiju…

    Odgovori

  • GAGA

    29.5.2022 #13 Author

    Nemamo mi tu svest niti da treba stedeti energiju, ni kako to ostvariti.

    Odgovori

  • SNEZANA

    29.5.2022 #14 Author

    Surova realnost

    Odgovori

  • Milovan94

    29.5.2022 #15 Author

    Moramo što pre prihvatiti novu realnost i početi sa prilagođavanjem

    Odgovori

  • STRAHINJA

    29.5.2022 #16 Author

    Dobro definisano, mada malo bizarno sto svaku krizu ( korona, nafta….) sad nazivamo nova normalnost

    Odgovori

  • IVAN

    29.5.2022 #17 Author

    To je ocekivano

    Odgovori

  • DANIJELA

    29.5.2022 #18 Author

    Samo ne znam, sta je sledece?! Vanzemaljci?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...