Sa panela „Liberalizacija tržišta i prednosti uspostavljanja regionalne berze električne energije“

Energetska kriza nije nikakvo vanredno stanje, već nova realnost

RegionU fokusuVesti

28.5.2022 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 18

Energetska kriza nije nikakvo vanredno stanje, već nova realnost Energetska kriza nije nikakvo vanredno stanje, već nova realnost
Energetska kriza nije nikakvo vanredno stanje, već je to nova realnost, a regionalizacija tržišta u budućnosti je nešto što je neminovno, poručeno je na... Energetska kriza nije nikakvo vanredno stanje, već nova realnost

Energetska kriza nije nikakvo vanredno stanje, već je to nova realnost, a regionalizacija tržišta u budućnosti je nešto što je neminovno, poručeno je na panelu „Liberalizacija tržišta i prednosti uspostavljanja regionalne berze električne energije“ održanom u okviru konferencije NET 2022, koju je organizovala Elektroprivreda Crne Gore (EPCG).

Predsednik Odbora direktora CGES-a, Aleksandar Mijušković, rekao je da je Crna Gora postala čvor u regionu, s obzirom na to da je Terna jedan od vlasnika CGES-a zbog kabla sa Italijom, piše RTCG.

„Imamo direktnu vezu sa Italijom i dosta razvijenu vezu sa susednim državama, što nam omogućava da što više otvorimo granice i budemo tu za trgovinu električnom energijom. U Crnoj Gori je i koordinaciona aukcijska kuća za prenosne kapacitete za jugoistočnu Evropu (SEECAO). To je još jedna prednost i mogućnost da se što više i bolje trguje“, rekao je Mijušković.

Ukazao je da je CGES u prošloj godini ostvario rekordni poslovni rezultat.

„Imali smo dobit od 117 miliona evra. U prvom kvartalu imamo već šest miliona dobiti, tako da i ove godine očekujem rekordni rezultat. Našu imovinu smo od osnivanja uvećali skoro duplo“, naveo je Mijušković.

Podsetio je da je CGES osnovao berzu električne energije, čiji su vlasnici CGES, COTTE i EPCG.

Foto: Unsplash.com

Rukovoditeljka Sektora za električnu energiju u Sekreterijatu Energetske zajednice Jasmina Trhulj kazala je da energetska kriza nije nikakvo vanredno stanje, već da je to nova realnost.

„Mislim da je teško da govorimo da je bilo sistemskih reformi. Sve promene koje su se dešavale i odluke koje su donošene u energetskom sektoru naših zemalja su uglavnom bile rukovođene gašenjem požara i time kako da se ublaže posledice krize“, navela je Trhulj.

Ukazala je da se u tržištu u regionu cena struje gotovo nigde nije promenila. Smatra da je najbolji pokazatelj toga kakva je situacija na tržištu koliko ima novih investicija, ocenjujući da ih je nedovoljno u regionu.

Trhulj je najavila da će Energetska zajednica uraditi pregled mera i da će u narednom periodu pokrenuti postupke protiv zemalja gde budu videli da su mere ulazile u distorziju tržišta i da nisu bile u skladu sa propisima Energetske zajednice.

Predstavnik Direkcije za upravljanje energijom u EPCG Darko Krivokapić, kazao je da je Crna Gora energetski na nuli, ali da zbog hidrološki dobre godine, mogu da trpe niske cene.

ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE AD

VUKA KARADŽIĆA BR.2, NIKŠIĆ , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
390.998.190,00 (2021)
Broj zaposlenih:
975 (2021)

„Ono što je pomogla rekonstrukcija samog tržišta i pojava berzi jeste da fleksibilnost naše proizvodnje dođe do izražaja“, pojasnio je Krivokapić.

Senior Portfolio Menadžer u EFT-u Mladen Apostolović, rekao je da se više ne postavlja pitanje cene električne energije, navodeći da su one visoke i mogu da budu još i više.

„Postavlja se pitanje da li ćemo imati dovoljno električne energije ako nastavimo da uvećavamo potrošnju. Treba da štedimo energiju“, kazao je Apostolović.

Predstavnik GEN-i Slovenija Predrag Savić, rekao je da je region imao veliku energetsku krizu u februaru 2012. godine, na proleće 2016. godine, ali da i sad imamo veliku energetsku krizu.

„Mislim da je suština priče da ovo trenutno možemo da nazovemo energetskom krizom, ali bojim se da govorimo o terminu nova realnost. Celu situaciju mislim da niko od nas ne može da vidi ružičasto u energetskom smislu“, naveo je Savić.

 • SUNCOKRET

  28.5.2022 #1 Author

  To je nova realnost u skladu sa zelenom agendom. Koliko su namere zelene agende dobre, to je već posebno pitanje.

  Odgovori

  • TINA

   28.5.2022 #2 Author

   Tako je

   Odgovori

  • LJUBIŠA

   29.5.2022 #3 Author

   Bravo, odavno isplanirano!
   Kome nije jasno, neka pročita o Klaus Švabu i njegovim govorima na svetkom ekonomskom forumu.
   Nažalost, mnogi još ništa nisu shvatilli.

   Odgovori

 • MARA

  28.5.2022 #5 Author

  Moralo je i do toga da dodje..

  Odgovori

 • MAJALG

  28.5.2022 #6 Author

  Slazem se sa ovom konstatacijom da je ovo realnost i da ovo moze da postane trend i da se ustali ova kriza sa energentima.

  Odgovori

 • TINA

  28.5.2022 #8 Author

  Tako je

  Odgovori

 • TATJANA

  28.5.2022 #9 Author

  Daleko od ruzicastog

  Odgovori

 • kaćica

  28.5.2022 #11 Author

  Samo jos fali da budemo bez struje.

  Odgovori

 • GOCA BG

  28.5.2022 #12 Author

  Treba da stedimo energiju…

  Odgovori

 • GAGA

  29.5.2022 #13 Author

  Nemamo mi tu svest niti da treba stedeti energiju, ni kako to ostvariti.

  Odgovori

 • SNEZANA

  29.5.2022 #14 Author

  Surova realnost

  Odgovori

 • Milovan94

  29.5.2022 #15 Author

  Moramo što pre prihvatiti novu realnost i početi sa prilagođavanjem

  Odgovori

 • STRAHINJA

  29.5.2022 #16 Author

  Dobro definisano, mada malo bizarno sto svaku krizu ( korona, nafta….) sad nazivamo nova normalnost

  Odgovori

 • IVAN

  29.5.2022 #17 Author

  To je ocekivano

  Odgovori

 • DANIJELA

  29.5.2022 #18 Author

  Samo ne znam, sta je sledece?! Vanzemaljci?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...