ministarka rudarstva i energetike u razgovoru sa šefom Evropske investicione banke za zapadni balkan

Energetska tranzicija i različiti dobavljači gasa ključni za razvoj i bezbednost Srbije

BiznisSrbijaVesti

5.10.2022 12:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Energetska tranzicija i različiti dobavljači gasa ključni za razvoj i bezbednost Srbije Energetska tranzicija i različiti dobavljači gasa ključni za razvoj i bezbednost Srbije
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je u sredu sa šefom divizije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Mateom Rivelinijem (Matteo Rivellini)... Energetska tranzicija i različiti dobavljači gasa ključni za razvoj i bezbednost Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je u sredu sa šefom divizije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Mateom Rivelinijem (Matteo Rivellini) o nastavku saradnje u rudarskom i energetskom sektoru, tekućim i mogućim novim projektima, energetskoj krizi u Evropi i planovima za unapređenje energetske bezbednosti Srbije i regiona.

Mihajlović je istakla da je EIB veoma važan partner za Srbiju, podsetivši da je od 2001. godine ova banka obezbedila 4,9 milijardi evra za projekte u Srbiji, saopštilo je ministarstvo.

„Pored aktuelnih projekata, kao što je izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, za nas je povezivanje u gasnom sektoru prioritet. Ne samo sa Bugarskom, već i sa drugim državama, Severnom Makedonijom, Albanijom, Hrvatskom, Rumunijom“, kazala je Mihajlović.

Dodala je da Srbija želi da ima različite dobavljače gasa u budućnosti, jer je to jedini način da bude sigurna, stabilna i bezbedna.

„Radimo sve što možemo da obezbedimo dovoljne količine energije i energenata za predstojeću zimsku sezonu, a istovremeno radimo na tome da osiguramo dugoročnu energetsku stabilnost i bezbednost, ne samo Srbije, već čitavog regiona“, rekla je ministarka.

Podsetila je i da je izmenom zakonodavnog okvira, koji predstavlja osnovu za investicije, napravljena osnova pre svega u kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Tokom sastanka, na kojem su učestvovali i predstavnici Elektroprivrede Srbije, Elektrodistribucije Srbije i Srbijagasa, bilo je reči o snabdevanju gasom, skladišnim kapacitetima, preporukama ministarstva za smanjenje potrošnje, projektima koji se sprovode u oblasti unapređenja energetske efikasnosti, kao i aktuelnoj energetskoj krizi.

Šef divizije EIB za Zapadni Balkan Mateo Rivelini kazao je da, pored izgradnje interkonekcije Srbija-Bugarska, postoje i drugi projekti i dugoročni planovi na kojima mogu da rade EIB i Srbija.

„Kao što su modernizacija distributivne i prenosne mreže, unapređenje energetske efikasnosti, zelena agenda, ali i da bliže sarađujemo i zajedno radimo na prevazilaženju svih izazova koje nameće energetska kriza“, rekao je Rivelini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...