iskoristiće "sve pravne lekove da sačuva svoju reputaciju"

EOS Matrix demantuje hrvatsku državnu agenciju

EURegionVesti

6.10.2023 12:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EOS Matrix demantuje hrvatsku državnu agenciju EOS Matrix demantuje hrvatsku državnu agenciju
Nakon javnog saopštenja državne hrvatske Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), kompanija EOS Matrix odbacila je mogućnost neovlašćenog iznošenja ličnih podataka iz vlastite baze... EOS Matrix demantuje hrvatsku državnu agenciju

Nakon javnog saopštenja državne hrvatske Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), kompanija EOS Matrix odbacila je mogućnost neovlašćenog iznošenja ličnih podataka iz vlastite baze i podnela je kaznenu prijavu DORH-u.

Podsetimo, AZOP je saopštila da je EOS Matrixu izrekla kaznu od 5,47 miliona evra zbog niza povreda Opšte uredbe o zaštiti podataka. Iz AZOP-a navode da su 22. marta primili anonimnu prijavu u kojoj se navodi da je EOS Matrix neovlašćeno obrađivao veći broj ličnih podataka fizičkih lica – dužnika, piše N1 Zagreb.

“Forenzička ispitivanja provedena od strane nezavisne informatičke kompanije utvrdila su kako se podaci dostavljeni AZOP-u značajno razlikuju od podataka koji se nalaze u EOS Matrix d.o.o. bazi podataka. Podaci koji su anonimno dostavljeni AZOP-u sadrže tri kategorije podatka – ime i prezime, datum rođenja i OIB te ne sadrže finansijske ili bilo kakve druge podatke vezane isključivo uz poslovne procese EOS Matrixa”, piše u kompanijskom saopštenju dostavljenom našoj redakciji.

ciljem provere i potvrde nivoa zaštite podataka i stabilnosti sistema informatičke sigurnosti EOS Matrixa, sprovedena je i nezavisna forenzička analiza. Sprovedene kontrole sistema i poslovnih procesa pokazale su kako nema dokaza da su podaci neovlašćeno izneseni upravo iz sistema EOS Matrixa, navodi kompanija.

EOS Matrix je dana 5. maja 2023. podneo kaznenu prijavu u Zagrebu protiv nepoznatog počinitelja zbog osnovane sumnje u počinjenje teških kaznenih dela protiv računarskih sistema, programa i podataka, kao i za nedozvoljenu upotrebu ličnih podataka.

“EOS Matrix sprovodi opsežne organizacione i tehničke mere zaštite ličnih podataka. Visoko razvijeni standardi sigurnosti i zaštite podataka ispitanika predstavljaju osnovne preduslove za postupak naplate duga. Od 2018. godine, EOS Matrix poseduje sertifikat informatičke sigurnosti ISO / IEC 27001:2013, koji je prepoznat kao jedan od najviših standarda međunarodne sertifikacije u oblasti zaštite podataka. Naše tehničke i organizacione mere zaštite podataka vrlo su konkretne i jasno propisane internom dokumentacijom te su implementirane unutar društva”, piše u saopštenju.

Kompanija namerava da iskoristi “sve pravne lekove na raspolaganju radi zaštite vlastitih legitimnih interesa”.

  • ŽIZI

    8.10.2023 #1 Author

    Opet će na kraju država da istera svoje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...