Razlog niz povreda Opšte uredbe o zaštiti podataka

EOS Matrix treba u Hrvatskoj da plati kaznu od 5,47 miliona evra

EURegionVesti

6.10.2023 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EOS Matrix treba u Hrvatskoj da plati kaznu od 5,47 miliona evra EOS Matrix treba u Hrvatskoj da plati kaznu od 5,47 miliona evra
Hrvatska Agencija za zaštitu podataka o ličnosti (AZOP) saopštila je da je agenciji za naplatu potraživanja EOS Matrix izrekla kaznu od 5,47 miliona evra... EOS Matrix treba u Hrvatskoj da plati kaznu od 5,47 miliona evra

Hrvatska Agencija za zaštitu podataka o ličnosti (AZOP) saopštila je da je agenciji za naplatu potraživanja EOS Matrix izrekla kaznu od 5,47 miliona evra zbog niza povreda Opšte uredbe o zaštiti podataka.

Iz AZOP-a navode da su 22. marta primili anonimnu prijavu u kojoj se navodi da je EOS Matrix neovlašćeno obrađivao veći broj ličnih podataka fizičkih lica – dužnika, piše N1 Zagreb.

Kako dodaju, uz prijavu je priložen USB stik na kojem se nalazi 181.641 lični podatak građana koji su imali neizmirene dugove prema poveriocima, a koje otkupio EOS Matrix. Reč je o sledećim ličnim podacima: ime i prezime, datum rođenja i OIB (lični identifikacioni broj).

Takođe, u prijavi se navodi da se u bazi podataka nalaze i 294 fizička lica koja su u vreme sastavljanja baze bila maloletna.

„Agencija je, prema pristigloj prijavi, sprovela postupak nadzora nad EOS Matrixom“, navode iz AZOP-a.

Kako je utvrdio AZOP, EOS Matrix nije preduzeo odgovarajuće tehničke mere za zaštitu obrade ličnih podataka ispitanika sadržanih u sistemima za skladištenje, zatim je u svojoj bazi (aplikaciji) bez pravnog osnova obrađivao lične podatke građana koji nisu u dužničko-poverilačkom odnosu. Takođe, obrađivani su i lični podaci ispitanika koji spadaju u posebnu kategoriju – zdravstveni podaci.

Dalje, kako navodi AZOP, EOS Matrix nije na transparentan i propisan način informisao ispitanike o obradi njihovih zdravstvenih podataka u politikama privatnosti, te o snimanju telefonskih razgovora sa ispitanicima u periodu od 25. maja 2018. do 16. januara 2019. godine za koja nije imao utvrđen pravni osnov, a ispitanike nije na razumljiv i jasan način informisao o obradi ličnih podataka u vidu snimanja telefonskih razgovora.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...