Detalji izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije

Potraživanja banaka od 1,27 milijardi evra prodata za 61 milion evra

BankeNovacSrbija

18.9.2023 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Potraživanja banaka od 1,27 milijardi evra prodata za 61 milion evra Potraživanja banaka od 1,27 milijardi evra prodata za 61 milion evra
Imovina banaka u stečaju vredna 1,27 milijardi evra prodata je za svega 61 milion evra, odnosno za pet odsto vrednosti, a kupci su 11... Potraživanja banaka od 1,27 milijardi evra prodata za 61 milion evra

Imovina banaka u stečaju vredna 1,27 milijardi evra prodata je za svega 61 milion evra, odnosno za pet odsto vrednosti, a kupci su 11 preduzeća među kojima su i firme koje su do tog trenutka poslovale sa gubitkom, objavio je N1 na osnovu izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o stečaju.

Imovinu tih banaka čine teško naplativa potraživanja od firmi koje raspolažu vrednim zemljištem i objektima, a kao primer navedena je transakcija u kojoj je ABL Solvent iz Zemuna postao vlasnik potraživanja Beobanke u stečaju prema nekadašnjem gigantu IMT-u, a time i vrednog zemljišta na Novom Beogradu.

„Kod prodaje potraživanja društvu ABL Solvent iz Beograda… knjigovodstvena vrednost potraživanja za blizu milijardu evra je veća od njene prodajne vrednosti“, naveo je Savet u izveštaju.

Savet je od Agencije za osiguranje depozita (AOD) tražio podatke koliko je u poslednje tri godine prodato teško naplativih potraživanja, koja je njihova vrednost iz poslovnih knjiga a za koliko su prodata i – ko su kupci.

Prema podacima iz izveštaja, kupaca ima ukupno – 11.

To su EOS Matrix, ABL Solvent, BK Tesla, A.T.N. Electronics, Šumadija Realestate, svi iz Beograda. Na toj listi su i Dijamant nekretnine Novi Sad, Uniroyal Group Sremska Mitrovica, Avangarda Suites Beograd, Mekonta Investment Group Beograd, PEK Agrar Miljević i Worbax iz Beograda, preneo je N1.

Knjigovodstvena vrednost prodatih potraživanja iznosi 1.219.183.545 evra i 5.615.637.385 dinara, što ukupno čini 1.266.976.203 evra (dinarski iznos je preračunat po kursu od 117,5 dinara za evro).

Prodajna cena ovih potraživanja iznosi 56.688.576 evra i 549.321.583 dinara, što čini ukupno svega 61.363.653 evra (kurs 117,5).

Savet je analizirao podatke o kupovini potraživanja za tri preduzeća – ABL Solvent, Worbax i Avangarda Suites.

Može se zaključiti… da su višestruko manje platili potraživanja banaka od njihove knjigovodstvene vrednosti, da nijedno od tih društava nema ozbiljne profesionalne reference, da ne poseduju ozbiljnu imovinu, da nemaju zaposlena lica, da su u prethodnom periodu poslovala sa gubitkom ili su osnovana samo zbog kupovine potraživanja“, navodi Savet u izveštaju o stečaju koji je preneo N1.

„Imajući u vidu da je AOD ovakvim privrednim subjektima prodala imovinu vredniju od milijardu evra za samo 47,4 miliona evra, postavlja se pitanje da li je sa ovakvim načinom prodaje upoznala poverioce banaka, kao i sud“, konstatuje Savet, uz napomenu da je država jedan od najvećih poverilaca banaka u stečaju.

  • Sladmil

    18.9.2023 #1 Author

    Kupci su subjekti koji nemaju neku uspešnu istoriju poslovanja, nemaju registrovanu imovinu, nemaju zaposlene, i kao što još u svom izveštaju Agencija navodi, koji su osnovani samo radi kupovine…??!
    DA LI JE UPOZNATO TUŽILAŠTVO ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...