Obavezna rezerva iznosi 248,44 miliona

Ukupni depoziti crnogorskih banaka 4,55 milijardi evra

BankeNovacRegion

7.11.2022 12:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ukupni depoziti crnogorskih banaka 4,55 milijardi evra Ukupni depoziti crnogorskih banaka 4,55 milijardi evra
Obavezna rezerva banaka na kraju septembra iznosila je 248,44 miliona evra, prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG). Od ukupnog iznosa, na računima obavezne... Ukupni depoziti crnogorskih banaka 4,55 milijardi evra

Obavezna rezerva banaka na kraju septembra iznosila je 248,44 miliona evra, prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Od ukupnog iznosa, na računima obavezne rezerve banaka u zemlji izdvojeno je 66,46 odsto, a na računima CBCG u inostranstvu 33,54 odsto, piše Mina.

Prosečno stanje ukupnih depozita banaka u avgustu, koji čine osnovicu za obračun obavezne rezerve, bilo je 4,55 milijardi evra. Od ukupnog nivoa depozita, na one po viđenju odnosi se 80,99 odsto, a na oročene 19,01 odsto.

Banke u Crnoj Gori izdvojile su obaveznu rezervu na osnovu odluke CBCG. Tom odlukom je uspostavljen sistem obračuna obavezne rezerve primenom stope od 5,5 odsto na deo osnovice koju čine depoziti po viđenju i depoziti ugovoreni sa ročnošću do jedne godine i stope od 4,5 odsto na deo osnovice koju čine depoziti ugovoreni sa ročnošću duže od jedne godine.

Na depozite ugovorene sa ročnošću više od jedne godine koji imaju klauzulu o mogućnosti razročenja u roku kraćem od jedne godine primenjuje se stopa od 5,5 odsto.

Osnovicu za obračun obavezne rezerve od januara 2018. godine čine oročeni i depoziti po viđenju, osim onih centralnih banaka.

Na 50 odsto izdvojene obavezne rezerve CBCG plaća bankama mesečno naknadu obračunatu po prekonoćnoj kamatnoj stopi EONIA (Euro OverNight Index Average) umanjenoj za deset baznih poena na godišnjem nivou, s tim da ova stopa ne može biti manja od nule.

Banke mogu da koriste beskamatno do 50 odsto izdvojene obavezne rezerve za održavanje dnevne likvidnosti, ako korišćeni iznos vrate istog dana.

  • VERA

    12.11.2022 #1 Author

    To su odlični rezultati imajući u vidu trenutnu situaciju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...