Nešto više od 12.000 fizičkih lica i preduzetnika ima odobrene kredite sa varijabilnim kamatama

Klijenti crnogorskih banaka moći će da fiksiraju vrednost euribora za određeni period

BankeIzdvajamo

3.11.2022 12:08 Autor: Marija Jovanović 1

Klijenti crnogorskih banaka moći će da fiksiraju vrednost euribora za određeni period Klijenti crnogorskih banaka moći će da fiksiraju vrednost euribora za određeni period
Skok euribora nije problem samo za dužnike u Srbiji. Naime, kada je reč o komšijama u regionu, u Crnoj Gori je nedavno reagovala i... Klijenti crnogorskih banaka moći će da fiksiraju vrednost euribora za određeni period

Skok euribora nije problem samo za dužnike u Srbiji. Naime, kada je reč o komšijama u regionu, u Crnoj Gori je nedavno reagovala i centralna banka kako bi zaštitila bankarske klijente od daljeg rasta euribora.

Iako se euribor u Srbiji vezuje uglavnom za evroindeksirane stambene kredite sa varijabilnom kamatnom stopom, u Crnoj Gori je dodatni problem to što ova zemlja nema sopstvenu valutu već koristi evro, pa su gotovo svi zajmovi sa promenljivom stopom vezani za euribor.

Pitali smo Centralnu banku Crne Gore (CBCG) koliko je odobrenih kredita sa varijabilnom kamatom u ovoj zemlji i koja je njihova vrednost.

“Prema podacima Kreditnog registra Centralne banke Crne Gore, na dan 30. septembra broj fizičkih lica i preduzetnika koji kod banaka imaju odobrene kredite sa varijabilnim kamatnim stopama je 12.151. Iznos nedospele glavnice ovih kredita je 246 miliona evra, što čini 16,44 odsto ukupno odobrenih zajmova fizičkim licima i preduzetnicima”, navode u Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) za Biznis.rs.

Šestomesečni euribor dostigao je 1. novembra vrednost od 2,168 procenta, dok tromesečni euribor iznosi 1,737 odsto. Komentarišući njegov rast i kako to utiče na crnogorske dužnike, u centralnoj banci navode da rate kredita sa ugovorenom varijabilnom kamatnom stopom rastu u zavisnosti od ugovorene stope za određenu vrstu, namenu i ročnost kredita. 

Evri, tastatura i lupa
Foto: Pexels.com

“Rata se uvećava dva puta godišnje u zavisnosti od visine euribora na obračunski period i važi do sledećeg polugodišnjeg obračuna varijabilnih stopa na odobrene kredite. Nivo fiksne kamatne stope koje će ponuditi banke, odnosno iznos rata kredita koji je vezan za varijabilnu kamatu, zavisi od više faktora koji su definisani poslovnom politikom banaka i ugovorom između banke i klijenta, uzimajući u obzir postojeću politiku kamatnih stopa, nivo fiksnog udela u kamatnoj stopi po kojoj su navedeni krediti inicijalno odobravani, kao i očekivanje daljeg kretanja euribora”, napominju u CBCG.

Aneks ugovora bez dodatnih troškova

Zbog mogućnosti daljeg rasta euribora, a kako bi zaštitila dužnike, Centralna banka Crne Gore obavezala je poslovne banke da do kraja septembra izrade programe zaštite klijenata koji imaju kredite sa varijabilnom kamatnom stopom.

Kako su nam potvrdili, sve poslovne banke su, shodno njihovom zahtevu, dostavile svoje programe.

Banke su pristupile izradi programa zaštite klijenata uzimajući u obzir njihovu postojeću politiku kamatnih stopa, fiksni nivo kamate po kojoj su navedeni krediti inicijalno odobravani, kao i moguće očekivanje daljeg kretanja euribora“.

„Programi banaka u načelu uključuju informisanje klijenata o nastalim događajima i posledicama koje oni mogu izazvati po mesečne obaveze klijenata, sa mogućnošću aneksiranja postojećih ugovora o kreditu i prelaska na fiksnu kamatnu stopu za klijente koji se odluče za ponuđenu opciju. Ostale mere podrazumevaju oslobađanje klijenata dodatnih troškova aneksiranja kredita, kao i mogućnost fiksiranja vrednosti euribora za određeni vremenski period”, navode u Centralnoj banci Crne Gore za Biznis.rs.

Dostavljeni programi su, kako ističu, trenutno u fazi analize, nakon čega će Savet Centralne banke razmotriti potrebu eventualnog donošenja novih mera kojima bi se banke dalje obavezale u delu postupanja sa klijentima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...