u novembru ukupni depoziti prosečno iznosili 5,33 milijarde evra

Obavezna rezerva crnogorskih banaka 290,63 miliona evra

BankeNovacRegion

6.2.2024 13:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Obavezna rezerva crnogorskih banaka 290,63 miliona evra Obavezna rezerva crnogorskih banaka 290,63 miliona evra
Obavezna rezerva banaka na kraju decembra je, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosila 290,63 miliona evra. Od ukupnog iznosa, na računima obavezne rezerve banaka... Obavezna rezerva crnogorskih banaka 290,63 miliona evra

Obavezna rezerva banaka na kraju decembra je, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosila 290,63 miliona evra. Od ukupnog iznosa, na računima obavezne rezerve banaka u zemlji izdvojeno je 71,33 odsto, a na računima CBCG u inostranstvu 28,67 odsto.

Prosečno stanje ukupnih depozita banaka, koji čine osnovicu za obračun obavezne rezerve, u novembru je bilo 5,33 milijarde evra. Od ukupnog nivoa depozita, na one po viđenju odnosi se 83,47 odsto, a na oročene 16,53 odsto, prenela je Mina.

Banke u Crnoj Gori izdvojile su obaveznu rezervu na osnovu odluke CBCG. Tom odlukom je uspostavljen sistem obračuna obavezne rezerve primenom stope od 5,5 odsto na deo osnovice koju čine depoziti po viđenju i depoziti ugovoreni sa ročnošću do jedne godine i stope od 4,5 odsto na deo osnovice koju čine depoziti ugovoreni sa ročnošću preko jedne godine.

Na depozite ugovorene sa ročnošću preko jedne godine koji imaju klauzulu o mogućnosti razročenja u roku kraćem od jedne godine primenjuje se stopa od 5,5 odsto.

Osnovicu za obračun obavezne rezerve od januara 2018. godine čine oročeni i depoziti po viđenju, osim onih centralnih banaka.

Na 50 odsto izdvojene obavezne rezerve CBCG plaća bankama mesečnu naknadu obračunatu po stopi od €STR (kratkoročna kamatna stopa izražena u evrima) umanjenoj za deset baznih poena na godišnjem nivou, s tim da ova stopa ne može biti manja od nule.

Banke mogu da koriste beskamatno do 50 odsto izdvojene obavezne rezerve za održavanje dnevne likvidnosti, ako korišćeni iznos vrate istog dana.

 • LJUBOMIR

  6.2.2024 #1 Author

  Ih obavezna

  Odgovori

 • AJA

  6.2.2024 #2 Author

  Interesantno, a da li je ostvarljivo….?

  Odgovori

 • SHALIMAR

  7.2.2024 #3 Author

  Najbolje da banka ne bude likvidna i da ne moze da vrati istog dana..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.