Nedovoljan broj gostiju zbog izostanka snežnog pokrivača

Zimska sezona u Crnoj Gori nije na očekivanom nivou

BiznisRegionTurizam

5.2.2024 14:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Zimska sezona u Crnoj Gori nije na očekivanom nivou Zimska sezona u Crnoj Gori nije na očekivanom nivou
Zimska turistička sezona je dosta loša i nije na očekivanom nivou, saopštila je direktorka Turističke organizacije (TO) Kolašin, Zorica Milašinović. Ona je za TV... Zimska sezona u Crnoj Gori nije na očekivanom nivou

Zimska turistička sezona je dosta loša i nije na očekivanom nivou, saopštila je direktorka Turističke organizacije (TO) Kolašin, Zorica Milašinović.

Ona je za TV E kazala da kada sneg ne padne tokom decembra i januara, i ako padne u februaru, nema toliki značaj, niti može da spasi sezonu, prenosi Mina.

„U nedelju je bilo 15 stepeni, što je pravi prolećni dan“, rekla je Milašinović i dodala da će, i pored vremena koje im ne ide naruku, krajem februara organizovati Kolašin sky snow, trku koja će otvoriti Sky running ligu Srbije i Crne Gore, gde se očekuje veliki broj takmičara.

Fokus će, kako je navela, u narednom periodu biti na pripremi ponude za proleće.

Milašinović je dodala da su za mart zakazani zimski maratoni u saradnji sa TO Žabljak.

I direktorka Ski-centra Vučje, Anđa Vukčević, poručila je da zimska turistička sezona ove godine nije ispunila očekivanja, a glavni krivac su vremenski uslovi, odnosno nedostatak snega.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

„Nažalost, ove godine snežnog pokrivača nije ni bilo, a to neznatno što je bilo se nije održalo. Ako govorimo o ovoj sezoni, moram da istaknem da je po nas vrlo nepovoljna i jako loša, sa nedovoljnim brojem gostiju, sve usled nedostatka snežnih padavina. Ako poredimo to sa prethodnim godinama, sada smo na nekih 20 odsto”, rekla je Vukčević za TV E.

Dekan fakulteta za biznis i turizam, Rade Ratković, kazao je da su podaci Monstata, prema kojima u planinskim predelima ima samo 7,8 odsto turista, nepotpuni, jer se radi o kolektivnom smeštaju, koji učestvuje u oko deset odsto ukupne strukture.

Ratković je naveo da se, ipak, ne može poreći činjenica da je planinski turizam značajno ispod mogućnosti, te da bi ciljevi svih strategija trebalo da vode ka jednoj regionalnoj distribuciji sadržaja koja priliči prirodnim resursima severa.

Prema njegovim rečima, treba formirati punktove tematskog i gastronomskog turizma, koji je u trendu i koji je drugi strateški stub Crne Gore.

Načelnica odseka za primijenjenu meteorologiju i klimatske promene, Marija Ivanov, kazala je da smo u odnosu na prethodne godine, ove imali vrlo toplu i sušnu sezonu, koju je pratila naročito visoka temperatura, posebno na severu, dok je umereno toplo bilo u ostalim krajevima Crne Gore sa izuzetkom u istočnom delu države.

„Sredinom februara možemo očekivati zahlađenje, ali kratko, kao i snezne padavine, ali kako dolazi mart, tako se očekuje da će se padavine zadržati samo na nadmorskim visinama iznad 1,5 hiljada metara, a naročito na dve hiljade metara“, zaključila je Ivanov.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...