posledica zimske havarije

EPS će morati da se zaduži još milijardu evra

NovacPoslovanjeSrbijaU fokusuVesti

4.7.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EPS će morati da se zaduži još milijardu evra EPS će morati da se zaduži još milijardu evra
Elektroprivreda Srbije (EPS) moraće dodatno da se zaduži za milijardu evra, a kao razlog se navodi loša finansijska situacija zbog poslovne politike sprovođene u... EPS će morati da se zaduži još milijardu evra

Elektroprivreda Srbije (EPS) moraće dodatno da se zaduži za milijardu evra, a kao razlog se navodi loša finansijska situacija zbog poslovne politike sprovođene u vreme kada je direktor bio Milorad Grčić.

Imajući u vidu sve probleme u EPS-u koji izazivaju zebnju kakva nas zima čeka, predstavnici države uveravaju da restrikcija neće biti.

Ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović kaže da Srbija i sada uvozi između pet i sedam odsto od ukupne dnevne potrošnje električne energije, prenosi N1.

„Zimi će to biti i više od 20 odsto. Delom je to zbog krize koja je globalna, a delom krivica onih koji su neodgovorno rukovodili Elektroprivredom Srbije“, poručuje ministarka.

Takođe, član Glavnog odbora Sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“ Dragoslav Ljubičić tvrdi da se preduzećem neodgovorno upravljalo godinama.

Kako objašnjava finansijski konsultant za energetiku Bogdan Petrović, uvoz struje plaćamo pet do šest puta više nego godinu dana pre havarije, iako EPS ima kapacitete, ali su greške napravljene.

„EPS ima potencijal da izvozi struju da je napravio dve termocentrale. Da je završio ovu koju gradi u Kostolcu, da je naprvaio termocentralu Kolubaru B i da je napravio termnocentralu u Štavlju. Međutim, politika oslanjanja na obnovljive izvore koju je zagovarala Zorana Mihajlović dovela je do ovoga“, uveren je Petrović.

Pored struje, EPS će morati da uvozi i ugalj, ali i da sanira posledice havarija koje su se dogodile zimus, podseća novinar lista Danas Gojko Vlaović.

„EPS je u takvim problemima jer pored toga što smo zimus uvozili struju, sada moramo i ugalj, kao što je naša vlada priznala. Ugalj inače sami proizvodimo, ali je on lošeg kvaliteta“, rekao je on za N1.

Podsetimo, EPS je za tri meseca ove godine imao gubitak od 29,8 milijardi dinara, a kao jedan od glavnih razloga navodi se upravo havarija u TENT-u koja se dogodila zimus.

JP EPS BEOGRAD

BALKANSKA 13, 11000 Beograd (Stari Grad) , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
2.956.469.904,86 (2021)
Broj zaposlenih:
23.507,00 (2021)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...