Srbija 70 odsto struje proizvodi iz uglja

EPS traži konsultanta za dekarbonizaciju

Firme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

26.8.2022 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EPS traži konsultanta za dekarbonizaciju EPS traži konsultanta za dekarbonizaciju
Elektroprivreda Srbije (EPS) objavila je tender u kome traži konsultantske usluge u vezi sa svojim eventualnim investicijama u smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) tokom proizvodnje... EPS traži konsultanta za dekarbonizaciju

Elektroprivreda Srbije (EPS) objavila je tender u kome traži konsultantske usluge u vezi sa svojim eventualnim investicijama u smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) tokom proizvodnje struje, odnosno dekarbonizacije.

Prvi zadatak koji se traži od izvršioca predstavlja analizu regionalnog veleprodajnog tržišta električne energije, i s tim u vezi formiranje tržišnog modela elektroenergetskog sistema Srbije i zemalja u regionu jugoistočne Evrope, prenosi Nova ekonomija.

Na taj način, kako se objašnjava, treba da dođe do projekcija potrošnje i veleprodajnih cena, dinamike povlačenja proizvodnih kapaciteta i pokretanja novih kapaciteta.

Drugi zadatak je izbor budućih investicija i valorizacija proizvodnog portfelja EPS-a kroz analizu poslovanja u uslovima ograničenja prema direktivama iz Zelenog dogovora (EU Green Deal) koji su postigle članice Evropske unije.

Podseća se da je u zemljama EU glavni mehanizam koji doprinosi dekarbonizaciji, evropski sistem trgovine emisijama „EU Emission Trading System“, odnosno takozvani sistem karbonskih kvota. Zato je naročito, kako se ističe, potrebna izrada analiza uticaja primene prekogranične takse na izvezenu električnu energiju (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM) na poslovanje EPS-a.

Kako se objašnjava, potrebna je i analiza uticaja primene evropskog sistema trgovanja emisijama na poslovanje EPS-a, kao i uticaja naplate tzv. karbonske takse. Izvršilac, kako se navodi, treba da uradi i analizu investicija u razvoj i dekarbonizaciju proizvodnje električne energije.

Podseća se da se u Srbiji više od 55 odsto emisije gasova sa efektom staklene bašte dobija tokom proizvodnje električne energije, toplote, goriva.

„U okviru navedenih sektora najveći emiter je sektor za proizvodnju električne energije“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Podseća se i da se oko 70 odsto električne energije u Srbiji proizvede u termoelektranama koje koriste domaći lignit i koje posluju u okviru EPS-a. Kako se dodaje, to je razlog zašto će se proces energetske tranzicije, na putu ka dekarbonizaciji, najviše odraziti na poslovanje tog preduzeća.

EPS će biti u obavezi da primeni sukcesivno smanjenje učešća domaćeg lignita u proizvodnji struje. Zbog toga mora da izvrši optimizaciju investicija u nove i postojeće proizvodne objekte.

Analize koje su predmet tog tendera, kako je naglašeno, trebalo bi da daju optimalna rešenja za korišćenje lignita. Navodi se i da je lignit i dalje strateški resurs, jer obezbeđuje energetsku nezavisnost države.

Analize koju EPS traži, treba da da dugoročna i optimalna rešenja za njegovo korišćenje, proizvodnju struje u termoelektranama i hidroelektranama, kao i rešenja za povećanje obnovljivih izvora energije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...