Potrošači koji imaju dugovanja ovih dana dobijaju opomene

EPS nema pravo da isključi struju zbog neplaćanja TV pretplate

SrbijaU fokusuVesti

17.8.2022 09:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

EPS nema pravo da isključi struju zbog neplaćanja TV pretplate EPS nema pravo da isključi struju zbog neplaćanja TV pretplate
Potrošači koji imaju dugovanja ovih dana od EPS-a dobijaju opomene pred isključenje sa mreže ako dugove ne izmire. Udruženje potrošača Efektiva građanima skreće pažnju... EPS nema pravo da isključi struju zbog neplaćanja TV pretplate

Potrošači koji imaju dugovanja ovih dana od EPS-a dobijaju opomene pred isključenje sa mreže ako dugove ne izmire. Udruženje potrošača Efektiva građanima skreće pažnju da račune treba plaćati, ali da postoje situacije kada je zakon na njihovoj strani.

Efektiva navodi da postoje tri primera dugovanja, a kao prvi navodi neplaćanje takse za RTS. Naime, ovom udruženju javio se određeni broj potrošača, koji su samoinicijativno, račun za struju, umanjivali za iznos TV pretplate, smatrajući da ne treba da plaćaju dva puta, pošto već plaćaju uslugu kablovskom operatoru. Godine neplaćanja takse, napravile su određeni dug i sada EPS preti da će isključiti struju, ako se to ne izmiri.

Drugi primer je jednostavno dug, nastao višegodišnjim neplaćanjem računa u celosti, a treći se odnosi na potrošače kojima je već isključena struja, oni bi da da je uključe ponovo, ali ih iz EPS-a ucenjuju plaćanjem zastarelog duga.

Član 85. Zakona o zaštiti potrošača, reguliše ova pitanja. Najpre, EPS ima pravo da obustavi pružanje usluge, ako je prošlo više od dva meseca od dospeća računa za pružene usluge. EPS pruža uslugu isporuke električne energije, ali ne i emitovanja TV signala, što znači da TV pretplata nije usluga koju pruža EPS. Samim tim, zbog neplaćanja iste, EPS ne može da obustavi isporuku struje, koja je u ovom slučaju plaćena”, navodi Efektiva.

Da li je EPS, deo uplate namenjene za namirenje utrošene električne energije, prebacio RTS-u na ime TV pretplate, nije pitanje koje se tiče potrošača, jer EPS kada primi novac, ima pravo da sa njim raspolaže u skladu sa svojim poslovnim namerama, objašnjavaju u ovom udruženju.

Kako ukazuju, pre nego što posegne za obustavom isporuke, EPS mora pisanim putem da upozori potrošača na postojanje neplaćene obaveze i mogućnost isključenja. To je u ovim slučajevima ispoštovano, jer građani prijavljuju dobijanje ovakvih upozorenja.

“Četvrtim stavom, ovog člana, zabranjuje se trgovcu (ovde EPS-u), da posegne za isključenjem sa mreže, ako je potrošač, po dobijanju opomene, osporio postojanje i visinu duga i nastavio da plaća tekuće obaveze za isporučenu uslugu. Dakle, na opomenu treba odgovoriti, osporiti postojanje duga na način da on nije usluga koju pruža EPS, onako kako je to definisano Zakonom i treba nastaviti sa uplatama prispelih računa. Za dalji pokušaj naplate dugovanja, EPS može da inicira sudski postupak, u kom bi se dokazivala osnovanost naplate TV takse”, navodi se u saopštenju Efektive.

Trgovcu je zabranjeno da, u slučaju isključenja potrošača sa distributivne mreže, odnosno obustave pružanja usluga od opšteg ekonomskog interesa, uslovljava ponovno uključenje, odnosno nastavak pružanja usluge plaćanjem dugova potrošača koji su zastareli u smislu zakona kojim se uređuju obligacioni odnosi.

“Za primere u kojima je već ranije došlo do isključenja sa mreže, EPS ne sme da uslovljava plaćanje zastarelih dugova, već mora da uključi potrošača na mrežu (uz plaćanje odgovarajuće naknade – taksa za priključak) i eventualno plaćanje dela duga koji nije zastareo. Po ovom stavu, EPS na to ima pravo, ali ne i na dugove starije od godinu dana”, zaključuju u Efektivi.

 • NATI29

  18.8.2022 #1 Author

  Sad i za to salju opomene

  Odgovori

 • MarijaS

  18.8.2022 #2 Author

  Naravno da nema.

  Odgovori

 • GOCA BG

  19.8.2022 #3 Author

  Kakve veze oni imaju sa tv pretplatom?!

  Odgovori

 • kaćica

  21.8.2022 #4 Author

  Budalastina da se placa tv preplata.

  Odgovori

 • Anonimni

  23.9.2022 #5 Author

  Nije samo tv pretplata problem
  Veći problem su ostale stavke
  Potrošnja sa pdv mi je 1080din.
  A ukupan zbir za uplatu 3600din.
  Koja kradja??????

  Odgovori

 • Zlatko Belčić

  25.1.2023 #6 Author

  Da li EPS samoinicijativno može sa računa potrošača (iznos potrošnje je 0) da izdvoji TV pretplatu i bez opomene dati izvršitelju na prinudnu naplatu ? Na adresi ne živi niko od 1977. g. a vlasnik brojila ima 87 godina…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...