Zbog sukoba interesa

EU novčano kaznila agenciju Moody’s sa 3,7 miliona evra

EUVesti

30.3.2021 12:10 Autor: Marko Miladinović 1

EU novčano kaznila agenciju Moody’s sa 3,7 miliona evra EU novčano kaznila agenciju Moody’s sa 3,7 miliona evra
Berzanski regulator Evropske unije saopštio je danas da je izrekao novčanu kaznu rejting agenciji Moody’s od 3,7 miliona evra (4,35 miliona dolara) zbog kršenja... EU novčano kaznila agenciju Moody’s sa 3,7 miliona evra

Berzanski regulator Evropske unije saopštio je danas da je izrekao novčanu kaznu rejting agenciji Moody’s od 3,7 miliona evra (4,35 miliona dolara) zbog kršenja propisa koji se odnose na sukob interesa akcionara.

Sva kršenja propisa su proistekla iz nemara kompanije, saopštila je Evropska komisija za hartije od vrednosti i berzanska tržišta (The European Securities and Markets Authority – ESMA), dodajući da je kazna izrečena za pet Moody’s-ovih podružnica sa sedištem u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji i Britaniji, izveštava Reuters.

Prema oceni ESMA, rejting agencija nije imala adekvatne interne politike i procedure za otkrivanje sukoba interesa akcionara, čime je, kako je utvrđeno, kršila pravila EU u periodu između 2013. i 2017. godine.

Kršena su pravila koja se odnose na sprečavanje rejting agencija da daju ocene o rejtingu kompanija u kojima poseduju 10 odsto ili više akcija ili imaju funkciju u njihovim upravnim odborima.

„ESMA smatra da je od ključne važnosti da se osigura nezavisna, kvalitetna ocena rejtinga, i da se zaštite investitori, da rejting agencije pažljivo detektuju i zatim eliminišu sukob interesa kako bi se izbeglo mešanje akcionara u proces ocenjivanja kreditnog rejtinga“, kaže se u zvaničnom saopštenju.

S druge strane, iz agencije su objavili da je ESMA utvrdila propuste, ali da nije ustanovljeno da su oni učinjeni namerno, “niti je to uticalo na kvalitet bilo kog rejtinga”.

Moody’s je jedna od tri najveće rejting agencije na svetu, uz S&P Global i Fitch.

ESMA je zbog sličnih prekršaja pre pet godina kaznila i agenciju Fitch sa 5,1 miliona evra.

  • MARE

    15.5.2022 #1 Author

    Kvalitetna ocena rejtinga ne ukljucuje zastitu pojedinacnih interesa .

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...