poziv otvoren do 28. decembra

EU obezbedila deset miliona evra za projekte definisane teritorijalnim strategijama

EUSrbijaVesti

16.11.2023 16:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU obezbedila deset miliona evra za projekte definisane teritorijalnim strategijama EU obezbedila deset miliona evra za projekte definisane teritorijalnim strategijama
Program Evropske unije (EU) za lokalni razvoj, EU PRO Plus objavio je danas Javni poziv za predloge integralnih projekata proisteklih iz 12 teritorijalnih strategija,... EU obezbedila deset miliona evra za projekte definisane teritorijalnim strategijama

Program Evropske unije (EU) za lokalni razvoj, EU PRO Plus objavio je danas Javni poziv za predloge integralnih projekata proisteklih iz 12 teritorijalnih strategija, za koji je EU opredelila deset miliona evra, a poziv je otvoren do 28. decembra.

Gradovi i opštine, koji su uz EU podršku razvile teritorijalne strategije mogu da konkurišu projektima koji će, kako je navedeno u saopštenju tog Programa, na određenoj teritoriji da doprinesu jačanju specifičnog identiteta, prepoznatljivosti i atraktivnosti teritorije, prenosi Beta.

„Teritorijalni pristup razvoju važan je element za stvaranje jednakih, ali i boljih uslova za život u svim krajevima Srbije. Takav pristup je važan i kao naša priprema za korišćenje mnogo većih strukturnih fondova kada postanemo članica EU“, rekla je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Dodala je da predloženi projekti treba da se oslanjaju na ciljeve Kohezione politike EU 2021 – 2027, kao i na relevantne nacionalne strategije, posebno na Strategiju održivog urbanog razvoja Srbije do 2030. godine.

Javni poziv je, kako je navedeno, prilika da teritorije dobiju podršku da sprovode projekte kojima će unaprediti kvalitet urbanih područja, da se bave pitanjima energetske efikasnosti i prilagođavanja klimatskim promenama, da iskoriste prednosti digitalizacije i uvedu inovacije.

„Kroz EU PRO Plus program mi pilotiramo teritorijalni pristup razvoju koji je prilagođen kontekstu Srbije i potencijalima ovih teritorija. Ovo je dugoročan pristup koji se u EU pokazao kao uspešan u obezbeđivanju ravnomernog razvoja, a uz to će lokalne samouprave u Srbiji biti spremnije za korišćenje budućih kohezionih fondova“, rekao je ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre (Emanuele Giaufret).

Foto: Piqsels.com

On je istakao da su u proces izrade strategija bile uključene sve zainteresovane strane te da se očekuje da će i predloženi projekti biti izabrani kao prioritetni za određenu teritoriju, a uz to zasnovani na što širem konsenzusu.

Pravo učešća u pozivu imaju gradovi, opštine i regionalne razvojne agencije koje su uključene u 12 teritorija, koje su u okviru EU PRO Plus programa izradile teritorijalne strategije.

Teritorije obuhvataju pet širih oblasti, urbanih područja, a to su Кragujevac sa opštinama Aranđelovac, Batočina, Кnić, Lapovo, Rača i Topola, Niš sa opštinama Gadžin Han, Merošina i Svrljig, Pirot sa opštinama Babušnica, Bela Palanka i Dimitrovgrad, Užice sa opštinama Bajina Bašta, Čajetina, Požega i Priboj i Zaječar sa opštinama Boljevac, Кnjaževac i Sokobanja.

Pravo učešća na konkursu ima i sedam užih teritorija, urbanih područja, Bor, Кruševac, Leskovac, Loznica, Novi Pazar, Smederevo i Šabac.

U okviru poziva biće podržane dve grupe projekata, prva grupa koja se odnosi na infrastrukturne i druge radove, nabavku opreme i mere koje podstiču široke konsultacije, učešće, izgradnju kapaciteta i obuke.

Kako je navedeno, vrednost podrške po pojedinačnom projektu za ove grupu iznosi od 200.000 evra do 1,5 miliona evra za šire teritorije i od 100.000 evra do 500.000 evra za uži obuhvat teritorije.

Druga grupa projekata, koja će biti podržana iznosom od 50.000 do 200.000 evra podrazumeva, kako je navedeno, izradu dokumentacije koja je neophodna za povećanje zrelosti i spremnosti za sprovođenje strateških projekata u okviru teritorijalnih strategija, poput studija izvodljivosti, procene društvenog uticaja, procene uticaja na životnu sredinu. Aktivnosti EU PRO Plus programa EU podržava sa 40 miliona evra.

Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona, Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...