razmatraće se i poboljšanje efikasnosti embarga na rusku naftu

Evropska komisija u novom paketu sankcija predlaže zabranu uvoza dijamanata iz Rusije

EU

15.11.2023 18:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Evropska komisija u novom paketu sankcija predlaže zabranu uvoza dijamanata iz Rusije Evropska komisija u novom paketu sankcija predlaže zabranu uvoza dijamanata iz Rusije
U okviru novog, 12. paketa sankcija povodom rata u Ukrajini,  Evropska komisija predlaže zabranu uvoza dijamanata iz Rusije i poboljšanje efikasnosti embarga na rusku naftu. To... Evropska komisija u novom paketu sankcija predlaže zabranu uvoza dijamanata iz Rusije

U okviru novog, 12. paketa sankcija povodom rata u Ukrajini,  Evropska komisija predlaže zabranu uvoza dijamanata iz Rusije i poboljšanje efikasnosti embarga na rusku naftu.

To proizilazi iz teksta u koji je agencija France Press u sredu imala uvid, a dokument treba jednoglasno da odobre evropska dvadesetsedmorica, prenosi Beta.

Rusija je najveći svetski proizvođač neobrađenih dijamanata po obimu i smatra se da Moskva rat protiv Ukrajine finansira i tom unosnom trgovinom čiji obrt je oko pet milijardi dolara godišnje. Dijamanti dosad nisu obuhvaćeni embargom zbog opsežnih dogovora o tome kako bi taj embargo funkcionisao.

Zabrana EU bi se odnosila na prirodne i sintentičke dijamante i nakit od njih od januara 2024. godine, a od septembra iduće godine i na ruske dijamante sečene u drugim zemljama.

Belgija je odustala od svog protivljenja sankcijama, o kojima je odlučeno u grupi sedam najbogatijih liberalnih ekonomija. Ona je predlagala da se dijamanti iz Rusije identifikuju preko postojećeg sistema sertifikacije dijamanata svuda u svetu smatrajući da bi to bilo efikasnije, te se time ne bi „kažnjavala“ njena industrija i posebno svetski centar u Antverpenu gde se obavi više od 80 odsto svetske trgovine sirovim dijamantima, navela je agencija AP.

Procenjuje se da samo svetsko tržište nakita od prirodnih dijamanata ove godine vredi 74 milijarde dolara.

Foto: Pixabay.com

EU takođe hoće da poboljša efikasnost sankcija uvedenih na rusku naftu i Komisija predlaže da se one prošire na tečni naftni gas (LPG), butan i propan koji se koriste za grejanje.

Evropska komisija međutim nije prihvatila zahtev Evropskog parlamenta koji je tražio da se potpuno zabrani uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) čija upotreba je mnogo rasprostranjenija u EU.

Po izveštaju koji je krajem avgusta objavila nevladina organizacija „Global vitnes“, EU je za 40 odsto povećala uvoz tečnog prirodnog gasa u prvih sedam meseci ove godine u odnosu na isti period 2021. godine, za vrednost od oko 5,29 milijardi evra. To, kako ukazuju neke države EU, pomaže ruskoj ratnoj mašineriji. 

Ali druge evropske zemlje su uzdržanije zbog neravnoteže koje bi takva zabrana mogla da izazove na evropskom tržištu gasa čije bi cene tada znatno mogle da skoče. 

Predlog Komisije o 12. paketu sankcija protiv Rusije će u četvrtak razmatrati članice na nivou svojih predstavnika u Briselu.

  • SHALIMAR

    15.11.2023 #1 Author

    Stvarno su vise dosadni sa tim sankcijama,vide da nista nije urodilo plodom sto su mislili da hoce pa sad i na dijamante…

    Odgovori

  • SABRINA

    16.11.2023 #2 Author

    EU i dalje nešto pokušava.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...