Unija odlučila da posveti više pažnje geopolitici novih digitalnih tehnologija

EU otvara predstavništvo u Silicijumskoj dolini

EUVesti

23.7.2021 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU otvara predstavništvo u Silicijumskoj dolini EU otvara predstavništvo u Silicijumskoj dolini
Evropska unija želi da preuredi svoju spoljnu politiku i, u tom smislu, pažljivije prati rastuću moć internet kompanija kao što su Google ili Facebook.... EU otvara predstavništvo u Silicijumskoj dolini

Evropska unija želi da preuredi svoju spoljnu politiku i, u tom smislu, pažljivije prati rastuću moć internet kompanija kao što su Google ili Facebook. Ovo proizilazi iz internog dokumenta Evropske službe za spoljne poslove (EEAC), koji objavljuje nemački Handelsblatt.

„Globalne tehnološke kompanije postale su moćni igrači koji imaju tako veliki uticaj na društvo, kao retko ko u prošlosti. Važan deo spoljne digitalne politike EU je zato dijalog sa privatnim sektorom o njihovoj ulozi i odgovornosti“, piše u dokumentu EEAC.

Evropska unija iz tog razloga planira da uspostavi svoje predstavništvo u San Francisku, odnosno u Silicijumskoj dolini. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel (Josep Borrell) obavestio je o tome prošle nedelje ministre spoljnih poslova država članica, potvrđeno je  Handelsblattu u diplomatskim krugovima.

Inicijativa je, takođe, usmerena i prema državnim akterima. EU želi da posveti više pažnje „geopolitici novih digitalnih tehnologija“, kako se to interno naziva u dokumentu. Unija je zabrinuta kako „autoritarni sistemi, posebno Kina, koriste digitalne tehnologije kao alate za socijalni nadzor“ i, u tom smislu, planira da se tome usprotivi i sklopi međunarodne saveze.

Postoje, kako navodi nemački list, „dve stvari koje stoje iza EEAC sajber diplomatije“. Prvo, shvatanje da su tehnološka pitanja sada postala pitanja moći. Drugo, razumevanje da je prethodna kineska politika demokratskog sveta promenjena i da prestrojavanje u suptilnije metode, predstavlja jasan raskid sa prošlošću. Odnosno, kako navodi Handelsblatt., „internet nije promenio karakter kineskog režima, već kineski režim menja karakter interneta“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...