Varšava u nemilosti Brisela

EU sprema prinudnu naplatu više od 100 miliona evra

EUNovacU fokusuVesti

14.1.2022 14:23 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU sprema prinudnu naplatu više od 100 miliona evra EU sprema prinudnu naplatu više od 100 miliona evra
Evropska unija sprema se da smanji isplatu budžetskih plaćanja Varšavi za više od 100 miliona evra na ime neplaćenih kazni koje je izrekao najviši... EU sprema prinudnu naplatu više od 100 miliona evra

Evropska unija sprema se da smanji isplatu budžetskih plaćanja Varšavi za više od 100 miliona evra na ime neplaćenih kazni koje je izrekao najviši sud EU, najavila je Evropska komisija, podsećajući na nagomilane probleme u pravosudnom sistemu Poljske.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders (Didier Reynders) rekao je da će Komisija uskoro poslati pismo Varšavi tražeći naplatu 69 miliona evra ukupnih dnevnih kazni koje je Poljska nagomilala od početka novembra od ove nedelje, prenosi Irish Times, pozivajući se na Financial Times.

Ukoliko se Varšava ne bude povinovala zahtevu u roku od 60 dana, Komisija će odbiti pomenutu sumu od budžetskih plaćanja Poljskoj, uz naplatu kamata, naveo je Rejnders. Poljskoj je u oktobru naloženo da plaća dnevne kazne od milion evra, jer nije uvažila privremene mere koje je odredio Evropski sud pravde, zbog odbijanja nadležnosti evropskog pravosuđa.

Odvojeno, EU je upozorila da će odbiti više od 50 miliona evra u vezi sa posebnim pravnim sporom koji uključuje Poljsku i Češku, prema kojem je Varšava u obavezi da isplaćuje Pragu kaznu od 500.000 evra dnevno. Reč je o sporu iz septembra u kojem Češka zahteva od Poljske da zatvori pogranični rudnik lignita Turov.

Foto: Unsplash.com

Evropska komisija poslala je Varšavi tri zahteva za isplatu i obavestila je tamošnju vladu da će početi da joj naplaćuje naknade za kašnjenje. Blokiranje srestava moglo bi da bude izvršeno u narednim danima ili nedeljama, prenosi Luxembourg Times. Češka tvrdi da rudnik crpi vodu iz pograničnog regiona, a Poljska navodi da je rudnik važan, jer snabdeva obližnju elektranu koja proizvodi sedam odsto struje u zemlji.

Poljska je u dugoj konfrontaciji sa Briselom zbog nastojanja konzervativne nacionalističke vladajuće partije da dobije šira ovlašćenja nad svojim pravosuđem, uključujući i osnivanje disciplinskog veća koje bi imalo mandat da kažnjava sudije.

Foto: Pixabay.com

Spor oko nezavisnosti pravosuđa pogoršao je odnose između EU i Poljske i zakočio odobrenje Brisela za plan Varšave da potroši 36 milijardi evra u grantovima i zajmovima iz finansijskog paketa EU za oporavak od posledica pandemije.
Evropski zvaničnici navode da bi Poljska trebalo da ukine disciplinsko veće, da promeni svoja pravila i vrati na posao razrešene sudije kao uslov za odobravanje zahteva Varšave za finansiranje oporavka od pandemije, ali su pregovori propali krajem prošle godine.

Rejnders je rekao da će pismo u kojem se traži isplata 69 miliona evra stići u roku koji se meri „satima ili danima“, dodajući da nije bilo sprovođenja privremenih mera, pa će zbog toga biti izvršena prinudna naplata. Ukoliko se Varšava bude oglušila na zahtev, dnevne kazne će nastaviti da se akumuliraju, što će rezultirati novim zahtevima za plaćanje iz Brisela. Poljski zvaničnici nisu želeli da komentarišu pomenuti slučaj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...