posebno zabrinjava uticaj poskupljenja energije na institucije poput bolnice

Vlada Poljske planira zakonom da ograniči rast cena gasa

EkologijaSvetU fokusuVesti

11.1.2022 14:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlada Poljske planira zakonom da ograniči rast cena gasa Vlada Poljske planira zakonom da ograniči rast cena gasa
Poljska vlada planira novi zakon kojim će ograničiti uticaj rasta cena gasa na javne institucije, kao što su bolnice, u okviru paketa mera za... Vlada Poljske planira zakonom da ograniči rast cena gasa

Poljska vlada planira novi zakon kojim će ograničiti uticaj rasta cena gasa na javne institucije, kao što su bolnice, u okviru paketa mera za borbu protiv inflacije, izjavio je u utorak zamenik premijera Jacek Sasin.

Cene energenata su porasle širom Evrope prošle godine, jer je ukidanje covid mera ograničenja dovelo do snažnog rasta potražnje u uslovima iscrpljenih zaliha prirodnog gasa i smanjenih isporuka, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Preduzeća širom Poljske su objavila da su dobila obaveštenja da će njihovi računi za gas biti višestruko veći nego 2021. godine, a posebno zabrinjava uticaj poskupljenja energije na institucije poput bolnica i reakcija glasačkog tela na to.

Na pitanje da li će Poljska preduzeti akciju da pomogne takvim institucijama, Sasin je odgovorio potvrdno.

„Ovaj zakon je pripremljen po hitnom postuku zbog nedavnog skoka cena gasa“, rekao je on za poljski državni Radio 1, dodajući da će zakonom biti prošireno korišćenje tarifnog mehanizma koji se primenjuje na domaćinstva.

Ovaj mehanizam, kaže, podrazumeva i dalje znatno veće račune za gas za domaćinstva. „Prosečno povećanje od 54 odsto za ove kupce u odnosu na nekoliko stotina odsto, čak i do 800 odsto za ostale subjekte, moramo reći da je sasvim razumno“, naveo je Sasin.

Očekuje se da će odluke o cenama gasa biti deo paketa novih mera koje će biti objavljene kasnije danas, kako bi se ublažio uticaj inflacije na birače, dodaje Reuters.

Poljska je već ranije donela odluke o smanjenju poreza na energente, benzin i osnovne prehrambene artikle, kao i o jednokratnoj isplati finansijske pomoći domaćinstvima. Ekonomisti kažu da će ove mere u prvoj polovini 2022. godine ublažiti vrhunac inflacije, ali da bi kasnije mogle da je podstaknu.

Tagovi
U FOKUSU

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...