EU U UTORAK POTVRĐUJE DOZVOLE ZA PRELAZAK GRANICA Srbija na listi bezbednih zemalja

EUSrbijaSvetVesti

29.6.2020 10:40 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU U UTORAK POTVRĐUJE DOZVOLE ZA PRELAZAK GRANICA Srbija na listi bezbednih zemalja EU U UTORAK POTVRĐUJE DOZVOLE ZA PRELAZAK GRANICA Srbija na listi bezbednih zemalja
Evropska unija zaključiće najkasnije u utorak 30. juna listu zemalja čijim će državljanima biti dozvoljen ulazak u Šengensku uniju nakon otvaranja spoljnih granica EU,... EU U UTORAK POTVRĐUJE DOZVOLE ZA PRELAZAK GRANICA Srbija na listi bezbednih zemalja

Evropska unija zaključiće najkasnije u utorak 30. juna listu zemalja čijim će državljanima biti dozvoljen ulazak u Šengensku uniju nakon otvaranja spoljnih granica EU, a među njima će biti i Srbija. Reč je o zemljama koje nisu članice EU, a ispunjavaju epidemiološke kriterijume u odnosu na broj zaraženih od Covid-19.

Da će lista biti zaključena do utorka, potvrdila je u ponedeljak ministarka spoljnih poslova Španije Aranča Gonzales Laja (Arancha Gonzalez Laya), prenosi Tanjug. Na listi 14 država za čije državljane bi od 1. jula trebalo da važi dozvola ulaska u EU nalaze se Srbija i Crna Gora. O tome je u petak postignut dogovor ambasadora zemalja članica EU, a sada se čeka da to potvrde vlade 27 država EU.

U Briselu ističu da je reč o preliminarnoj listi na kojoj su još i Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj. Na listi se nalazi i Kina, pod uslovom da se obezbedi recirocitet ulaska građana EU na njenu teritoriju.

Prethodna preliminarna lista sa kojom su prošle nedelje baratali briselski zvaničnici uključila je 53 države, ali je ona skraćena. U Briselu navode da će spisak država biti ažuriran na svake dve nedelje u skladu sa najnovijom epidemiološkim podacima. Kriterijum za dozvolu ulaska građanima trećih država je da u njihovoj zemlji broj novih slučajeva zaraze ne premašuje 16 na 100.000 stanovnika u toku dve nedelje.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...