EU USLOVLJAVA POMOĆ BIH OD 250 MILIONA EVRA Moraju da se ispoštuju obaveze prema MMF i Svetskoj banci

RegionVesti

7.12.2020 09:50 Autor: Redakcija Biznis.rs

EU USLOVLJAVA POMOĆ BIH OD 250 MILIONA EVRA Moraju da se ispoštuju obaveze prema MMF i Svetskoj banci EU USLOVLJAVA POMOĆ BIH OD 250 MILIONA EVRA Moraju da se ispoštuju obaveze prema MMF i Svetskoj banci
Evropska unija će isplatu polovine makrofinansijske pomoći BiH u iznosu od 250 miliona evra usloviti poštovanjem ostalih programa na koje se BiH obavezala, uključujući... EU USLOVLJAVA POMOĆ BIH OD 250 MILIONA EVRA Moraju da se ispoštuju obaveze prema MMF i Svetskoj banci

Evropska unija će isplatu polovine makrofinansijske pomoći BiH u iznosu od 250 miliona evra usloviti poštovanjem ostalih programa na koje se BiH obavezala, uključujući i naredni prošireni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Naime, kako je „Nezavisnim“ rečeno u Delegaciji EU u BiH, EU održava blisku koordinaciju, ne samo unutar službi same Evropske komisije, već i sa međunarodnim organizacijama poput Svetske banke i MMF.

Kako se objašnjava, tako bi se osigurala komplementarnost i sinergije sa programima pomoći EU i relevantnim programima i aktivnostima međunarodnih finansijskih institucija koje se tiču njihovih politika. Inače, u Delegaciji EU ističu da će 250 miliona evra biti isplaćeno BiH na ime ublažavanja posledica kovida i očuvanja radnih mesta u BiH, a to će biti podeljeno u dve tranše.

Foto: Pixabay.com

Prva tranša će BiH biti na raspolaganju čim potpiše i ratifikuje paket makrofinansijske pomoći, dok će druga tranša biti isplaćena pošto se ispune uslovi predviđeni Memorandumom o razumevanju koji se odnosi na bolji institucionalni okvir za makroekonomsku analizu i planiranje, stabilnost finansijskog sektora te dobro upravljanje i borbu protiv korupcije, objasnili su iz Delegacije EU u BIH.

Na ovaj način EU je direktno odgovorila na zahteve brojnih građana i udruženja koji su insistirali da se vlastima u BiH novac ne daje bez čvrstih garancija da će biti ispoštovani svi reformski zahtevi EU, Svetske banke, MMF i drugih međunarodnih partnera.

U Delegaciji EU podsećaju da je EU već izdvojila 80,5 miliona evra bespovratnih sredstava u odgovoru na pandemiju kovida u BiH, s ciljem, kako pojašnjavaju, da se sačuvaju životi i radna mesta.

Tagovi
BIH EU MMF POMOĆ

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...