Povodom druge godišnjice rata u Ukrajini

EU uvodi 13. paket sankcija Rusiji

EUVesti

5.2.2024 13:03 Autor: Vladimir Jokanović 4

EU uvodi 13. paket sankcija Rusiji EU uvodi 13. paket sankcija Rusiji
Evropska unija priprema novi paket sankcija Rusiji na drugu godišnjicu početka rata u Ukrajini 24. februara. Više od 200 pojedinaca i kompanija biće sankcionisano.... EU uvodi 13. paket sankcija Rusiji

Evropska unija priprema novi paket sankcija Rusiji na drugu godišnjicu početka rata u Ukrajini 24. februara. Više od 200 pojedinaca i kompanija biće sankcionisano.

Kako navodi nemačka agencija DPA, na spisku sankcija biće pojedinci i institucije čija imovina u EU treba da bude zamrznuta. Osim toga, ograničenju će biti podvrgnute kompanije koje doprinose vojnom i tehnološkom jačanju Rusije ili razvoju odbrambenog i bezbednosnog dektora zemlje, prenosi Komersant.

Do 24. februara, EU namerava da reši i pitanje povlačenja zamrznutih sredstava sredstava Banke Rusije, koja vredi oko 300 milijardi dolara, a u budućnosti planiraju da ih prebace u Ukrajinu.

Bloomberg je 19. januara izvestio o pripremi 13. paketa evropskih sankcija protiv Rusije. Kako izvori navode, nove sankcije Rusiji sastojaće se od jačanja trgovinskih ograničenja, proširenja crnih lista i jačanja kontrole nad ruskim zaobilaženjem sankcija preko trećih zemalja.

Evropska komisija neće uključiti kontroverzne sankcije u 13. paket sankcija, kako bi osigurala da bude usvojen do 24. februara. Mala je verovatnoća da će Evropska unija konfiskovati imovinu ruske centralne banke koja je zamrznuta u Evropi, uprkos planovima G7 da razgovaraju o legalnosti takvog poteza na sastanku u februaru, naveli ranije neimenovani visoki zvaničnici EU.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...