Carinski rat SAD i Kine bi ugrozio nemačke izvozne rezultate

Ako Tramp dobije novi mandat, najveći udarac pretrpeće nemački izvoznici automobila u SAD

EU

23.9.2024 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ako Tramp dobije novi mandat, najveći udarac pretrpeće nemački izvoznici automobila u SAD Ako Tramp dobije novi mandat, najveći udarac pretrpeće nemački izvoznici automobila u SAD
Ako Donald Tramp pobedi na američkim predsedničkim izborima, nemački izvoz u SAD mogao bi da opadne za 14,9 odsto, izračunali su istraživači IFO instituta.... Ako Tramp dobije novi mandat, najveći udarac pretrpeće nemački izvoznici automobila u SAD

Ako Donald Tramp pobedi na američkim predsedničkim izborima, nemački izvoz u SAD mogao bi da opadne za 14,9 odsto, izračunali su istraživači IFO instituta.

Izvoz automobila u Sjedinjene Države bio bi posebno teško pogođen, pao bi za 32 odsto, kao i izvoz farmaceutskih proizvoda za 35 odsto, upozoravaju iz minhenskog instituta.

Osim u SAD, nemački izvoz u Kinu mogao bi da opadne za skoro 9,6 odsto, pokazale su simulacije instituta IFO i EconPol Europe u slučaju da Tramp sprovede obećanja predizborne kampanje o uvođenju novih carinskih barijera.

Ovaj scenario, kako je saopštio IFO, uključuje carine SAD od 60 odsto na robu iz Kine i od 20 odsto na robu iz svih drugih zemalja.

„Ako Tramp bude ponovo izabran i započne novi trgovinski rat sa Kinom, Nemačka bi, kao nacija izvoznica, mnogo propatila“, kaže stručnjak za trgovinu ifo Lisandra Flah (Flach).

Sa druge strane, visoke američke carine mogle bi da podstaknu nemački izvoz u Kanadu (3,3 odsto), Meksiko (3,1 odsto) i unutar EU (0,4 odsto), dok se nemački izvoz u ostatak sveta gotovo uopšte ne bi promenio (pad od 0,2 odsto).

„Sve u svemu, nemački izvoz bi mogao da opadne za oko dva procenta“, kažu iz IFO.

To bi odgovaralo smanjenju nemačkog izvoza od 35 milijardi evra po cenama iz 2023. godine. Najveće izvozne gubitke zabeležile bi nemačka automobilska industrija (pad 4,9 odsto) i farmaceutska industrija (pad 4,7 odsto).

Američke carine na kinesku robu bi takođe negativno uticale na kinesku potražnju za poluproizvodima iz Nemačke, što se smatra jednim od ključnih uzroka za nagli pad nemačkog izvoza u Kinu uvođenja carinskih barijera od strane SAD.

„Naši proračuni su zasnovani na jednostranim trgovinskim carinama koje bi uvele Sjedinjene Države, na način kako je Tramp najavio tokom predizborne kampanje. Ako bi druge zemlje, poput Kine, odgovorile uzvratnim carinama, negativan uticaj na Nemačku bio bi znatno veći“, objasnio je istraživač IFO Andreas Baur.

  • ELLA

    24.9.2024 #1 Author

    Tramp igra igru kako hoce jer veliki novac radi za njega

    Odgovori

  • DOBRILA

    24.9.2024 #2 Author

    Moze kako hoce, ne zna se ko je od koga gori..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.