Nemačka ekonomija na pragu još jedne recesije

Berlin očekuje pad privrede za 0,4 odsto u ovoj godini

EU

6.10.2023 14:13 Autor: Vladimir Jokanović 5

Berlin očekuje pad privrede za 0,4 odsto u ovoj godini Berlin očekuje pad privrede za 0,4 odsto u ovoj godini
Nemačka vlada očekuje da će nacionalna ekonomija oslabiti za 0,4 odsto ove godine zbog visoke inflacije, visokih cena energenata i slabe međunarodne trgovin, naveli... Berlin očekuje pad privrede za 0,4 odsto u ovoj godini

Nemačka vlada očekuje da će nacionalna ekonomija oslabiti za 0,4 odsto ove godine zbog visoke inflacije, visokih cena energenata i slabe međunarodne trgovin, naveli su u petak izvori iz vlade u Berlinu.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck) predstaviće iduće nedelje vladine jesenje prognoze, koje će pokazati da se očekuje da će privreda porasti za 1,3 odsto iduće godine i 1,5 odsto u 2025. godini, naveli su isti izvori, prenosi Reuters.

Vlada je u aprilskoj prognozi predvidela rast od 0,4 odsto u 2023. godini, ali slabost industrijskog sektora i najviše kamatne stope u poslednjih više od 10 godina podstiču strah od još jedne recesije ove godine u najvećoj ekonomiji evrozone.

Očekuje se da će inflacija u Nemačkoj ove godine dostići 6,1 odsto, a sledeće godine 2,6 odsto. Evropska komisija smanjila je svoje prognoze za nemačku privredu na 0,4 odsto ove godine, u poređenju sa prethodno projektovanim rastom od 0,2 procenta.

Pet ekonomskih instituta predviđa da će se nemačka privreda ove godine smanjiti za 0,6 odsto, jer je oporavak industrije i privatne potrošnje sporiji nego što se ranije očekivalo. Nemačka privreda pretrpela je recesiju u poslednjem kvartalu 2022. i prvom kvartalu 2023. godine.

Tehnička recesija se definiše kao pad BDP-a u dva uzastopna kvartala.

 • BLIZANAC

  7.10.2023 #1 Author

  Koliki će tek kod nas biti pad kada Berlin očekuje ovoliki

  Odgovori

 • ELLA

  8.10.2023 #2 Author

  Kod nas inflacija 3 x veca a kazu najbolji smo u Evropi

  Odgovori

  • Grocka

   8.10.2023 #3 Author

   Nemaju predsednika kao mi sto imamo

   Odgovori

 • HANA

  8.10.2023 #4 Author

  Bar se ne služe mahinacijama u smislu da obmanjuju narod sa nerealnim stanjem.
  Onako kako jeste oko statistike, tako i iznose.
  Nema maskiranja i laganja.

  Odgovori

 • ŽIZI

  8.10.2023 #5 Author

  Ako je kod njih recesija šta li čeka nas?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...