Povećana proizvodnja granata za Ukrajinu

Breton: EU delimično prešla na ratnu ekonomiju

EUU fokusu

13.5.2024 12:23 Autor: Vladimir Jokanović 2

Breton: EU delimično prešla na ratnu ekonomiju Breton: EU delimično prešla na ratnu ekonomiju
Evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton (Thierry Breton) rekao je da je Evropska unija delimično prešla na „ratnu ekonomiju“ zbog povećanja proizvodnje granata... Breton: EU delimično prešla na ratnu ekonomiju

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton (Thierry Breton) rekao je da je Evropska unija delimično prešla na „ratnu ekonomiju“ zbog povećanja proizvodnje granata koje će kasnije biti poslate Ukrajini.

Breton je naveo da bi ukrajinska vojska mogla da se suoči sa teškoćama jer evropski političari preusmeravaju svoju pažnju na izbore u Evropskom parlamentu i SAD. „Mi sada imamo izbore, i u SAD će izbori uskoro početi. Naravno, to je prilika za njih (Rusiju)“, rekao je Breton, prenosi Reuters.

Prema njegovim rečima, Brisel je zbog toga je donelo odluku da značajno poveća svoje dotacije u smislu naoružanja i municije. Breton je dodao da EU postavlja cilj proizvodnje od dva miliona granata godišnje, uključujući i kalibar 155 mm, radi dalje dostave Ukrajini.

Evropski komesar istakao je da je potrebno dalje razvijati evropsku vojnu industriju i da to treba učiniti brže. Evropska komisija odobrila je 15. marta 500 miliona evra za povećanje proizvodnje municije u okviru razvoja evropske odbrambene industrije.

U saopštenju Evropske komisije navedeno je da će ova sredstva omogućiti proizvodnju do dva miliona granata godišnje do kraja 2025. godine. U aprilu, predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) govorio je o potrebi ubrzanja prelaska na vojnu ekonomiju.

  • SUNCE

    13.5.2024 #1 Author

    Nije ni cudo jer oni i jesu u ratu cim snabdevaju Ukrajinu tolikim oruzjem.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.