Posle godinu dana kolebanja zbog pravnih nedoumica

EU usvojila zakon o korišćenju zamrznute ruske imovine za Ukrajinu

BankeEUNovac

12.3.2024 14:31 Autor: Vladimir Jokanović 1

EU usvojila zakon o korišćenju zamrznute ruske imovine za Ukrajinu EU usvojila zakon o korišćenju zamrznute ruske imovine za Ukrajinu
Evropska unija usvojila je zakon o izdvajanju vanredne dobiti ostvarene od zamrznute imovine ruske centralne banke, što je prvi konkretan korak ka cilju EU... EU usvojila zakon o korišćenju zamrznute ruske imovine za Ukrajinu

Evropska unija usvojila je zakon o izdvajanju vanredne dobiti ostvarene od zamrznute imovine ruske centralne banke, što je prvi konkretan korak ka cilju EU da iskoristi novac Moskve za finansiranje obnove Ukrajine.

EU i G7 zamrnule su oko 300 milijardi evra sredstava Banke Rusije nakon početka rata u Ukrajini. EU i G7 raspravljaju duže od godinu dana o tome da li i kako se ova sredstva mogu koristiti. SAD su predložile potpunu konfiskaciju ruske imovine, ali zvaničnici EU smatraju to pravno rizičnim, prenosi Reuters.

Dve trećine ruskog novca nalazi se u EU, a većinu sredstava drži belgijska klirinška kuća Euroclear. Do sada su samo porezi na imovinu u Belgiji bili usmereni ka namenskom fondu za Ukrajinu kojim upravlja belgijska vlada.

Novi zakon predviđa da je centralnim depozitarima hartija od vrednosti, kao što je Euroclear, zabranjeno korišćenje neto dobiti i da moraju da drže odvojeno prihode od ruske imovine. U saopštenju Saveta EU navedeno je da je odluka doneta u skladu sa stavom G7 i da zakon postavlja jasna pravila za subjekte koji raspolažu ruskom imovinom.

EU procenjuje da bi oko 15 milijardi evra takvog profita moglo da se izdvoji za Ukrajinu u naredne četiri godine. Odvojeno, EU je pristala da dodeli 50 milijardi evra pomoći Kijevu. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozdravio je odluku EU.

Moskva je ranije saopštila da bi svaki pokušaj upotrebe zamrznute ruske imovine kao kolaterala za prikupljanje sredstava za Ukrajinu bio protivzakonit i doveo bi do višegodišnjih sudskih sporova na kojima bi Rusija to osporila.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...