Predlog da se Kijevu da kamata na zamrznuta ruska sredstva

Britanski premijer pozvao na veću zaplenu ruske imovine

EU

26.2.2024 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Britanski premijer pozvao na veću zaplenu ruske imovine Britanski premijer pozvao na veću zaplenu ruske imovine
Britanski premijer Riši Sunak (Rishi Sunak) pozvao je Zapad da bude „hrabriji” u zapleni ruske imovine i da Ukrajini pošalje kamatu koja je naplaćena... Britanski premijer pozvao na veću zaplenu ruske imovine

Britanski premijer Riši Sunak (Rishi Sunak) pozvao je Zapad da bude „hrabriji” u zapleni ruske imovine i da Ukrajini pošalje kamatu koja je naplaćena na zamrznuta ruska sredstva.

Na drugu godišnjicu rusko-ukrajinskog rata, britanski premijer je rekao da zapadni saveznici moraju da idu „dalje” sa svojim sankcijama kako bi „uzdrmali” uverenje predsednika Rusije Vladimira Putina „da čeka i ništa ne uradi dok se nešto ne dogodi”.

„Moramo biti hrabriji u zapleni stotina milijardi zamrznutih ruskih sredstava”, napisao je Sunak u autorskom tekstu za Sunday Times, prenosi Politika.

Kako je naveo, to bi trebalo da počne slanjem kamate na zamrznuta sredstva Ukrajini.

„A onda, sa G7, moramo pronaći zakonite načine da zaplenimo imovinu i da i ta sredstva prenesemo Ukrajini”, istakao je Sunak.

Komentari britanskog premijera su usledili nakon što su lideri G7 obećali da će istražiti „sve moguće puteve kojima bi zamrznuta ruska suverena imovina mogla da se iskoristi za podršku Ukrajini”. Lideri G7 su već potvrdili je da će ruska zaplenjena suverena imovina ostati zamrznuta „sve dok Rusija ne plati štetu koju je nanela Ukrajini.

Ukrajini je potrebno skoro pola triliona dolara da pokrije troškove rekonstrukcije nakon ruskog napada, naveli su Svetska banka, Evropska unija, Ujedinjene nacije i ukrajinska vlada u zajedničkom izveštaju ranije ovog meseca.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je da bi zaplenjena ruska imovina trebalo da pokrije većinu troškova. Kijev želi da Zapad prosledi Ukrajini oko 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine kako bi finansirao obnovu svojih gradova, puteva, mostova i energetskih objekata uništenih ili oštećenih u dvogodišnjim napadima Rusije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...