susreti na najvišem nivou nekoliko dana zaredom

Uzbudljiva nedelja za lidere Zapadnog Balkana

EURegionSrbija

26.2.2024 07:01 Autor: Marko Miladinović 2

Uzbudljiva nedelja za lidere Zapadnog Balkana Uzbudljiva nedelja za lidere Zapadnog Balkana
Već prvi dan ove nedelje donosi nekoliko važnih političkih skupova, koji bi mogli da imaju dalekosežne posledice po zemlje Evropske unije, NATO-a i Zapadnog... Uzbudljiva nedelja za lidere Zapadnog Balkana

Već prvi dan ove nedelje donosi nekoliko važnih političkih skupova, koji bi mogli da imaju dalekosežne posledice po zemlje Evropske unije, NATO-a i Zapadnog Balkana.

Po Srbiju najvažnije, u sedištu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ponedeljak se održava Investicioni samit Zapadnog Balkana 2024 na kojem će učestvovati premijeri takozvane zapadnobalkanske šestorke – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije.

Cilj Samita je da istakne potencijalne investicione i poslovne mogućnosti u regionu Zapadnog Balkana i da promoviše regionalne i prekogranične projekte, uz poseban osvrt na zelenu tranziciju.

Ovo je šesti investicioni samit Zapadnog Balkana koji organizuje EBRD. Prvi je održan u EBRD u februaru 2014. i po prvi put je okupio sve premijere regiona. Zapadni Balkan je prioritetan region za EBRD kao jednog od najvećih institucionalnih investitora u zemljama regiona, sa više od 18 milijardi evra uloženih do sada, podseća se u saopštenju.

Istog dana u Strazburu počeće plenarno zasedanje Evropskog parlamenta, koje će trajati do 29. februara, a u Briselu sastanak ministara poljoprivrede i ribarstva EU – gde će ponovo biti potražena rešenja za sve veći konflikt između nezadovoljnih poljoprivrednika širom Unije i zakonodovaca. Veoma uzbudljiv dan “zaokružiće” glasanje u mađarskom parlamentu o ulasku Švedske u NATO alijansu.

Kao svojevrsni nastavak sastanka u prostorijama EBRD, u utorak 27. februara specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak organizovaće novu rundu sastanka sa predstavnicima Srbije i Kosova kako bi se raspravljalo o odluci Kosovske centralne banke da ukine korišćenje dinara, što je dovelo do nove eskalacije. Istog dana, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji boraviće u poseti Crnoj Gori.

Glavni grad Albanije, Tirana biće 28. i 29. februara domaćin Samita za Ukrajinu na kojem je najavljeno učešće predsednika te zemlje Volodimira Zelenskog i potom Samita lidera Zapadnog Balkana s fokusom na proces približavanja EU i implementaciju Plana ekonomskog rasta.

Na kraju, u četvrtak, 29. februara, najavljeno je redovno godišnje obraćanje naciji ruskog predsednika Vladimira Putina. Ono će zasigurno podići mnogo prašine i izazvati gomilu različitih tumačenja, uz globalnu medijsku pokrivenost i praćenje na društvenim mrežama.

Podsetimo, Putinov intervju sa kontroverznim američkim novinarom Takerom Karlsonom (Tucker Carlson) u samo jednom danu imao je zbirno oko milijardu pregleda na najvećim društvenim mrežama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...