Još nisu ispunjeni kriterijumi za prelazak na evro

Bugarska možda neće ući u evrozonu 1. januara 2025.

EU

22.1.2024 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Bugarska možda neće ući u evrozonu 1. januara 2025. Bugarska možda neće ući u evrozonu 1. januara 2025.
Bugarski premijer Nikolaj Denkov rekao je da je moguće da se njegova zemlja možda neće pridružiti evrozoni 1. januara 2025. godine, kako je planirano.... Bugarska možda neće ući u evrozonu 1. januara 2025.

Bugarski premijer Nikolaj Denkov rekao je da je moguće da se njegova zemlja možda neće pridružiti evrozoni 1. januara 2025. godine, kako je planirano. On je izjavio za bugarske medije da ciljani datum za uvođenje evra u Bugarskoj „nije Sveto pismo“.

„Ono što je sveto nije datum, već držanje jasnog pravca i rad na tome. To je dobro za biznis, dobro je za građane, za dobrobit i za kontrolu finansijskih institucija“, rekao je Danilov, prenosi Politico. On je istakao da vlada čini sve što može da ubrza proces pristupanja evrozoni.

Bugarska je prošle godine odustala od ciljanog datuna za usvajanje evra u januaru 2024. godine, jer njena stopa inflacije nije ispunila standard i Sofija tek treba da primeni određene zakonske promene.

„Datum je kada su ispunjeni svi kriterijumi iz Mastrihta. Možda bi 1. januar 2025. godine bio jedan od mogućih datuma“, rekao je tim povodom potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Članice EU u decembru su postigle sporazum o ukidanju vazdušnih i pomorskih graničnih kontrola sa Bugarskom i Rumunijom, a razgovori o potpunom ulasku u Šengensku zonu bez pasoša su u toku.

Razgovori o ukidanju kopnenih graničnih kontrola biće nastavljeni ove godine, saopštila je Evropska komisija. Očekuje se da će odluka Saveta EU o ovom pitanju biti doneta u razumnom vremenskom roku.

  • SABRINA

    22.1.2024 #1 Author

    Nejasno je i kako je uopšte Bugarska u EU?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...