zabrinjavajuće opadanje platežne moći

Četvrtina građana Nemačke ne može da priušti odmor

EUU fokusu

1.4.2024 16:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Četvrtina građana Nemačke ne može da priušti odmor Četvrtina građana Nemačke ne može da priušti odmor
Nemci tradicionalno koriste prilično brojne praznike za spajanje sa nekoliko dana odmora i negde otputuju. Međutim, kriza se oseća i sada bezmalo svaki četvrti... Četvrtina građana Nemačke ne može da priušti odmor

Nemci tradicionalno koriste prilično brojne praznike za spajanje sa nekoliko dana odmora i negde otputuju. Međutim, kriza se oseća i sada bezmalo svaki četvrti građanin nema novca za nedelju dana odmora van kuće, piše DPA.

Prema podacima Eurostata, 22,6 odsto stanovništva nema novca za putovanje. Brojke je od nacionalnog zavoda za statistiku zatražila poslanica u Bundestagu Sara Vagenkneht (Sahra Wagenknecht).

Najteže su pogođeni, kao i obično, samohrani roditelji, sa 43,2 odsto, ali natprosečno krizu trpe i porodice sa dvoje ili više dece, 31,3 odsto.

Među samcima, novca za odmor nema 30,4 odsto, dok parovi prolaze osetno bolje – sa 16,8 odsto.

Udeo stanovništva koji sada ne može sebi da priušti jednonedeljni odmor porastao je za 0,4 odsto u poslednje dve godine.

Vagenkneht je podatke opisala kao „sramne“. „Skoro četvrtina stanovništva ne može sebi da priušti ni nedelju dana odmora“, rekla je, do skora poslanica Levica, a sada liderka sopstvene partije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...